Ірина Геращенко: 24 березня українська сторона має намір відкрити КПВВ «Золоте» в Луганській області

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 березня 2019, 18:32

 

22 березня під час засідання неформальної депутатської групи «Мінська платформа» з вироблення стратегії мирного врегулювання ситуації на сході України, представник України у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Євген Марчук та Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник Робочої підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко поінформували, що цієї неділі, 24 березня українська сторона має намір відкрити КПВВ «Золоте» в Луганській області.

«Ми плануємо, що «Золоте» відкриється зранку 24 березня. Українська сторона сьогодні надіслала відповідну заяву та офіційну ноту МЗС України нашим партнерам по Нормандському формату. Також ми поінформували про це головуючого в ОБСЄ Мирослава Лайчака», - повідомила І. Геращенко.

Євген Марчук зазначив, що в районі КПВВ «Золоте» з обох сторін лінії розмежування проживають майже 135 тис. громадян: 77 тис. - на підконтрольній Україні території та понад 57 тис. - на окупованій частині. Він підкреслив, що щоденно протягом шести робочих днів КПВВ перетинають понад 38 тисяч осіб.

Є. Марчук нагадав, що домовленості про відкриття зазначеного об’єкту були досягнуті главами держав і урядів країн-учасниць «Нормандського формату» ще у 2016 році. За його словами, українська сторона двічі намагалась відкрити загаданий об’єкт, але російська сторона зривала відкриття КПВВ, який міг би істотно розширити пропуск цивільних осіб і транспортних засобів через лінію зіткнення, зменшити навантаження на інші КПВВ Донбасу.

Представник України в ТКГ Євген Марчук сподівається, що російська сторона використає весь свій вплив, аби дзеркальне відкриття КПВВ відбулось і зі сторони тимчасово окупованого Луганська.

Українські переговорники також повідомили про готовність в односторонньому порядку приступити до ремонту мостового переходу в Станиці Луганській, який був пошкоджений внаслідок обстрілів з боку російських окупантів. Є. Марчук зазначив, що незважаючи на наполягання української сторони у Мінську у короткострокові строки врегулювати організаційно-технічну частину ремонту згаданого об’єкту, представники РФ уникають розгляду згаданого питання.

За його словами, представники України підготували затверджений проект ремонту мостового переходу, який одночасно відповідатиме безпековим вимогам  та сприятиме покращенню гуманітарної ситуації.

«Україна поінформувала про готовність приступити до ремонту цього мосту в односторонньому порядку та направила ноти до штаб-квартири ОБСЄ у Відні та лідерам країн «Нормандської четвірки», - заявив Є. Марчук.

У заході взяли участь: А.Герасимов, Р. Чубаров, М. Іонова, І. Вінник, А.Тетерук, В.Пташник, Г. Гопко, А. Геращенко, В. Новинський, В. Заружко, Л. Ємець, О. Гончаренко, І. Попов та ін.