За результатами Дев‘ятого засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС ухвалено Заключну заяву та рекомендації

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 березня 2019, 17:00

 
13-14 березня у м.Страсбург відбулося Дев‘яте засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС (ПКА) під спільним головуванням  Марії Іонової та Даріуша Росаті за участю народних депутатів України та представників ЄС.

Від української частини у роботі ПКА взяли участь народні депутати: Оксана Юринець, Олена Сотник, Ігор Алексєєв, Олександр Бригинець та Андрій Лопушанський.

Від Європейського Парламенту взяли участь: Ребекка Хармс, Анна Марія Коразза Більдт, Петрас Ауштрявічус, Міхал Боні, Міхаель Галер, Марк Демесмакер та інші.

Заступник співголови ПКА Марія Іонова у своїй вступній промові подякувала європейським колегам за продуктивну співпрацю, яка системно тривала протягом усієї каденції, а також за особливу увагу до виїзних засідань ПКА на сході України, у Дніпрі, Львові, Івано-Франківську та інших містах. Головуюча наголосила на тому, що Україна зробила свій стратегічний вибір і крок за кроком прямує до стратегічної мети - повноправного членства у Європейському Союзі.

Співголова ПКА Даріуш Росаті наголосив на важливості резолюцій, прийнятих у стінах Європейського Парламенту на підтримку України, у яких засуджується агресія з боку РФ. Він також окреслив здобутки в рамках імплементації Угоди про асоціацію, а також висловив сподівання на продовження позитивної динаміки, незважаючи на проведення виборів як в Україні, так і в Європейському Союзі.

Також депутати-члени Комітету обговорили ряд важливих питань, зокрема стан реалізації ключових реформ, перспективи подальших відносин між ЄС та Україною, питання співпраці в економічній та енергетичній сферах, а також процес децентралізації. Окрему увагу було приділено боротьбі з корупцією, наслідкам незаконної анексії Криму Російською Федерацією, ситуації в Азовському морі та свідомій блокаді країною-агресором Керченської протоки.

Було наголошено на важливості тиску на Росію з метою звільнення українських військовополонених, захоплених 25 листопада 2018.

За результатами спільної роботи було ухвалено Заключну заяву та рекомендації.