14 березня відбулося засідання ТСК для розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у ЗСУ та підриву обороноздатності держави в період з 2004 по 2017 рік, а також оприлюднених у ЗМІ фактів зловживань в Укроборонпромі.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 березня 2019, 19:01

14 березня відбулося чергове засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, створеної для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави в період з 2004 по 2017 рік, а також оприлюднених у ЗМІ фактів зловживань щодо закупівлі запчастин, комплектуючих та обладнання для підприємств Державного концерну «Укроборонпром».

У засіданні взяли участь представники Державного бюро розслідувань (ДБР), Національного антикорупційного бюро (НАБУ), Міністерства оборони України, Державного концерну «Укроборонпром» та підприємств, що входять до сфери його управління.

ТСК розглянула наслідки прийняття 14 жовтня 2009 року Постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання відновлення та ремонту озброєння і військової техніки Збройних сил» №1135, яка дала змогу за ремонт військової техніки розраховуватися військовою технікою.

Голова ТСК для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в ЗСУ та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки Іван Вінник поінформував: «Комісія отримала наряди Міністерства оборони і оборонних підприємств, які свідчать, наприклад, про те, що за ремонт одного літака розраховувалися чотирма літаками разом із двигунами».

«У такий спосіб, із застосуванням вказаної постанови, було відчужено надзвичайно велику кількість військового майна», - підсумував І.Вінник.

Окрім того, за його словами, велику кількість запчастин було списано за залишковою вартістю, що є у 35 разів нижчою ринкової, а потім перепродано на треті ринки, що підтверджено документами, які надійшли ТСК від підприємств Укроборонпрому.

Тимчасова слідча комісія направила отримані матеріали ДБР і НАБУ для ознайомлення і прийняття процесуального рішення.

Голова ТСК наголосив: «Нам дуже важливо проаналізувати наше минуле і зробити висновки, щоб не повторювати такі помилки в майбутньому».

Також народні депутати прийняли рішення на наступному засіданні ТСК заслухати інформацію щодо ситуації, що склалася із Дніпропетровським військовим полігоном.

Розглядаючи інформацію, яка була оприлюднена за підсумками журналістського розслідування "Bihus.info", члени ТСК особливу увагу приділили питанням обліку та наявності військового майна, яке до створення у 2011 році ДК «Укроборонпром», перебувало на балансі Міністерства оборони.

І.Вінник поінформував, що ТСК зробила запит до Укроборонпрому щодо кількості запасних частин, агрегатів, прицілів тощо на складах ремонтних підприємств на момент їх передачі в сферу управління концерну, а також динаміки зменшення їх кількості, однак таку інформацію не отримала. 

«Такі дані дозволять дати відповідь у справі, якою зараз займається Антикорупційне бюро: чи дійсно була контрабанда критичних запасних частин з Російської Федерації, чи це була крадіжка зі складів оборонних підприємств з подальшою легалізацією і продажем на ті ж самі підприємства», - зазначив голова ТСК.

Представник Міністерства оборони генерал-майор Юрій Мельник повідомив, що зараз проводиться інвентаризація надлишкового майна, яке було передане оборонним заводам. «Призначені комісії і ця робота триває вже більше року. Станом на сьогодні вже виявлено нестачу комплектуючих до бронетанкового озброєння та інших видів техніки. Всі документи передаються в правоохоронні органи», - сказав він.

Водночас, присутній на засіданні керівник управління із розслідування військових злочинів ДБР зазначив, що до його відомства вказані матеріали поки що не надходили.

Окрім того, представники Міноборони підкреслили, що станом на сьогодні, вся оцінка залишкової вартості військового майна приведена у відповідність до ринкової вартості.

Представник ДК «Укроборонпром» повідомив: «Під час створення концерну, ремонтні підприємства Міністерства оборони в нього ввійшли, а майно передано не було і повинно було знаходитись на балансі міністерства. Інвентаризація не проводилася десятки років і тому ніхто не знає, скільки того майна і в якому воно стані».

Народні депутати прийняли рішення провести засідання ТСК у закритому режимі. Запросити на нього Міністра оборони України і начальника Генерального штабу ЗСУ, щоб провести консультації, яким чином Комісія може отримати інформацію щодо наявності запасних частин і агрегатів на підприємствах Укроборонпрому.

ТСК розглянула питання вибору постачальників для підприємств ДК «Укроборонпром», зокрема ТОВ «Оптимумспецдеталь» і ТОВ «Ренал», які фігурують в журналістському розслідуванні.

І.Вінник поінформував, що у 2015-2016 роках закупівлі для підприємств концерну здійснювалися не через систему ProZorro, а на основі аналізу ринку. «Аналіз робився шляхом розсилок, в яких, наприклад значилося сім підприємств, із яких шість – обгрунтовано є пов’язаними особами. І хто формував даний перелік – невідомо», - сказав голова ТСК.

Представник Міноборони поінформував, що такі закупівлі проводились, якщо Міністерство не мало необхідних запчастин в наявності. Водночас, Міністерство оборони не втручається у процедуру проведення таких закупівель, оскільки це господарська діяльність підприємства.

Під час засідання зазначалося, що існує правова колізія, що список постачальників запчастин формує саме підприємство Укроборонпрому і ніхто, навіть концерн, до якого воно належить, не може втрутитися в цей процес, оскільки законодавством заборонено втручання в діяльність суб’єкта підприємницької діяльності. Водночас, військові представництва на оборонних підприємствах мають можливість перевіряти супровідну документацію, комплектність і відповідність технічним характеристикам поставлених на підприємство запчастин, а перевіряти постачальника вони не можуть.

ТСК прийняла рішення звернутися до директорів підприємств концерну «Укроборонпром» за роз’ясненням, яким чином формується список розсилки за запитами інформації щодо постачання запасних частин.

Також члени Комісії затвердили перелік питань, щодо яких члени ТСК можуть подавати власні депутатські запити.

Підсумовуючи засідання, І.Вінник висловив впевненість, що за підсумками розгляду правоохоронними органами ситуації, що склалася в Укроборонпромі, винні будуть покарані.