Комітет з питань науки і освіти пропонує доопрацювати проект Постанови про скасування переведення годинника на літній і зимовий час на території України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 березня 2019, 17:50

 
Відповідне рішення ухвалено на засіданні Комітету з питань науки і освіти.

Комітет на початку свого засідання розглянув проблемну ситуацію, що склалася зі стипендіальним забезпеченням аспірантів. У ході обговорення було наголошено, що при підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2018 року № 865 щодо внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій, Міністерством культури України слово “аспірант” було помилково замінено словом “асистент-стажист” у частині, що стосується визначення розмірів стипендіального забезпечення аспірантів.

Для виправлення ситуації та недопущення порушення прав аспірантів на соціальне забезпечення Міністерством культури України у терміновому порядку розроблено, погоджено з центральними органами виконавчої влади проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до Порядку призначення і виплати стипендій” та отримано висновок правової експертизи від Міністерства юстиції України. Однак, за інформацією Міністерства культури України, зазначений проект знаходиться на опрацюванні у Секретаріаті Кабінету Міністрів України.

Враховуючи вищезазначене Комітетом було прийнято рішення:

Рекомендувати Кабінету Міністрів України прискорити прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до Порядку призначення і виплати стипендій” з врахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України;

рекомендувати центральним органам виконавчої влади, у підпорядкуванні яких є заклади вищої освіти при підготовці змін до нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України з питань стипендіального забезпечення погоджувати їх з Міністерством освіти і науки України;

направити це рішення Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству фінансів України, Міністерству культури України, Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству оборони України, Службі Безпеки України, Спілці ректорів вищих навчальних закладів України.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” щодо участі у конкурсному відборі для здобуття вищої освіти дітей, позбавлених батьківського піклування, № 10113. Згідно з пояснювальною запискою, метою цього законопроекту є соціальний захист прав та інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа при вступі до вищих навчальних закладів нарівні з дітьми-сиротами.

За результатами обговорення членами Комітету було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу і в цілому.

Під час обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу стосовно всіх учасників освітнього процесу, № 10086, зазначалося, що Верховною Радою були внесені зміни до законодавства щодо протидії булінгу, відповідно до яких була запроваджена адміністративна відповідальність за цькування у закладах освіти. Відповідно до прийнятого закону настає відповідальність, якщо булінг вчиняється стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи, або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу. У разі, якщо булінг (цькування) відбувається з боку батьків щодо педагогічних, науково-педагогічних працівників, відповідальність за такі дії не передбачена. Врегулювати цю прогалину покликаний проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу стосовно всіх учасників освітнього процесу». Члени Комітету підтримали ухвалення такого законодавчого акта і рекомендували парламенту прийняти його за основу та в цілому.

Також народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” щодо здобуття загальної середньої освіти дітьми шкільного віку, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, № 10087.

Окрім того, за наслідками обговорення Комітет вирішив рекомендувати парламенту відхилити проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо забезпечення прав корінних народів, національних меншин України на навчання рідною мовою, № 7259. Як зауважив очільник Комітету О. Співаковський, всі існуючі розбіжності стосовно мовного питання у сфері освіти мають бути комплексно вирішені у законі “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, № 5670-д, який розглядається парламентом у другому читанні.

На завершення засідання народні депутати розглянули проект постанови Верховної Ради України про скасування переведення годинника на літній і зимовий час на території України, № 9334.

У пояснювальній записці до постанови зазначається, що щорічне переведення годинників на зимовий та літній час викликає, так званий часовий стрес і негативно впливає на психологічний та фізичний стан людини, а це – більші витрати, ніж незначна економія електроенергії.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект постанови за основу та ґрунтовно доопрацювати її робочою групою, яка буде створена на майданчику Комітету та до якої мають долучитися представники наукових установ, профільних міністерств, експерти і громадськість.