Народні депутати та експерти-правники виступили за відновлення незалежної експертизи - запоруки роботи антикорупційного суду

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 лютого 2019, 17:43

 

У четвер, 21 лютого, в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг народних депутатів України Вікторії Пташник та Ганни Гопко щодо скасування поправок до законодавства, які унеможливлюють незалежність судових експертиз та блокують таким чином роботу антикорупційного суду.

Ініціативу парламентаріїв підтримали експерти-правники: Президент Союзу експертів України Ігор Стародубов, член Ради Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права Асоціації правників Оксана Дитинко та проектний менеджер, юридичний радник ТІ Україна Катерина Риженко.

Згідно з поправками до Кримінального процесуального кодексу та Закону України «Про судову експертизу», у кримінальних справах тільки суд може призначити проведення судової експертизи, а сама експертиза може бути проведена винятково відповідними державними органами. Такі зміни спричиняють ускладнення у розслідуваннях злочинів, а також монополізацію державними установами права на проведення експертизи без можливості звернення за незалежною експертною оцінкою.

«У ці сумні дні, коли ми вшановуємо загиблих учасників Революції Гідності, ми підбиваємо певні підсумки того, що нам вдалося досягти для того, щоб реформа правосуддя, також антикорупційні заходи принесли ті результати, на які сподівалося українське суспільство», - зауважила Ганна Гопко, зарахувавши до таких досягнень запровадження системи Prozorro, відкриття реєстрів нерухомості, введення електронного декларування, спрощення реєстрації лікарських засобів, закупівлю ліків через міжнародні організації, реформування енергетичного сектору.

За словами Ганни Гопко, зі змінами до законодавства виникла загроза ефективній роботі Вищого антикорупційного суду, оскільки вони дають можливість для маніпуляцій у судовому процесі. «Без незалежної експертизи ми зможемо побачити не те, що заблоковану роботу суду, але в принципі відсутність справедливих вироків», – наголосила вона під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Вікторія Пташник анонсувала реєстрацію нового законопроекту, покликаного виправити ситуацію та забезпечити вихідні принципи правосуддя.

«Більшість корупційних злочинів потребують встановлення саме в судовому засіданні наявності збитків від діяння конкретної особи. Це такі злочини, як, наприклад, незаконне збагачення, зловживання владою або службовим становищем, нецільове використання бюджетних коштів або здійснення видатків бюджету та інші. Якщо не буде встановлено наявності матеріальної шкоди і, в деяких злочинах, не буде визначений відповідний розмір матеріальної шкоди, тоді суддя не може сказати, що тут є склад злочину і, відповідно, винести обвинувальний вирок», - заявила Вікторія Пташник, коментуючи доцільність розгляду цього питання у стосунку до Вищого антикорупційного суду. Вона також описала випадки маніпуляцій з судовими експертизами у справах Романа Насірова та Миколи Мартиненка і закликала колег-депутатів підтримати новий законопроект.