Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко взяла участь у 55-ій Мюнхенській конференції з безпеки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 лютого 2019, 13:02

 

55-я Мюнхенська конференція з безпеки відбувалася 15-17 лютого.

Головною темою для дискусій стала задана авторами «Мюнхенського звіту з безпеки 2019» проблема зламу світового порядку. «Топ-тема - і чи не в кожному виступі, дискусіях можна було почути слово з трьох літер INF (скорочення від перекладеного з англійської - договір про ракети середньої та малої дальності). Зараз ми спостерігаємо новий етап зламу світопорядку - Росія брутально руйнує Договір про ракети середньої й малої дальності (ДРСМД), який з 1987 року був основою стратегічної стабільності у Європі», - прокоментувала Ганна Гопко.

Вона також звернула увагу, що перше випробування росіянами ракети 9М729 відбулось ще 2008 року. Тобто інструментарій для зламу безпекового балансу готувався заздалегідь. «Коли Росія нехтувала і продовжує нехтувати міжнародним правом, як це було у випадку з окупацією та анексією Криму 5 років тому, просто умовляння та переговори не є дієвим інструментом. Варто вести мову про асиметричні дії у відповідь. Найближчі 6 місяців, протягом яких ДРСМД має завершити свою дію, мають стати періодом дій Європи, а не словесних перепалок між союзниками», - наголосила народний депутат.

«Одна з пропозицій, озвучених мною у співавторстві з Михайлом Гончарем ще до конференції у статті для Atlantic Council «Що Путін мусить почути у Мюнхені?», полягала у тому, щоби припинити реалізацію будь-яких спільних з Росією проектів, зокрема, будівництво газопроводу «Північний потік-2» та другої нитки «Турецького потоку» по території ЄС. Відмова від таких проектів чи, як мінімум, їх зупинення на наступні півроку, може стати одним із таких асиметричних механізмів примусу до відмови від гонки ракетних озброєнь», - зауважила Ганна Гопко.

Голова Комітету у закордонних справах провела на полях конференції кілька важливих зустрічей, зокрема, зі своїм колегою - головою профільного комітету Бундестагу, конгресменами, запросивши їх та спікера Палати представників США Ненсі Пелосі до України, представниками НАТО та спецпредставником США з питань України Куртом Волкером.

Ганна Гопко порушила питання звільнення українських політв’язнів та військовополонених. Користуючись нагодою, вона подякувала Віце-президентові США Майку Пенсу за позицію з недопущення будівництва «Північного потоку-2».

 

Довідково:

Цьогорічну Мнюнхенську конференцію з безпеки голова форуму Вольфґанґ Ішинґер назвав «найбільшою і найважливішою» з часу його заснування. Високе представництво заходу забезпечили близько 35 глав держав та урядів, близько 80 міністрів закордонних справ та оборони, 600 експертів з політики безпеки.