Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення ініціює проведення парламентських слухань на тему: "Детінізація заробітної плати"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 лютого 2019, 11:14

 

Члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вирішили внести на розгляд Верховної Ради проект Постанови "Про проведення парламентських слухань на тему: «Детінізація заробітної плати".

Під час обговорення Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін зауважив, що за різними експертними оцінками, частка тіньового сектора в Україні складає від 30 до 40 відсотків економіки. Проте, на його думку, реальні показники неформальної зайнятості і виплати заробітної плати «в конвертах» є значно вищими, що неодноразово підтверджувалося різними соціологічними дослідженнями та опитуваннями.

При цьому очільник Комітету наголосив, що прихована зайнятість і тіньова зарплата - це прямі фінансові втрати для держави та відсутність соціальних гарантій для працівників впродовж їх трудової діяльності і соціальна незахищеність в похилому віці внаслідок втрати можливості отримати пенсію у розмірі достатньому для гідної старості.

Відтак, проведення на найвищому рівні обговорення питань щодо реальної ситуації на ринку праці в Україні в контексті рівня неформальних трудових відносин та тіньової оплати праці, визначення їх динаміки і тенденцій, основних причин виникнення та сфер найбільшого поширення, окреслення масштабів втрат держави і населення країни від існування тіньового сектору викликане необхідністю координації державної політики у сфері праці в напрямі легалізації трудових відносин і заробітної плати.

За результатами розгляду члени Комітету рекомендували Верховній Раді підготовлений ними проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Детінізація заробітної плати" прийняти за основу та в цілому.