Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів у місті Львів круглий стіл на тему: "Впровадження Закону України "Про співробітництво територіальних громад": стан та перспективи розвитку"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 лютого 2019, 15:17

 

Комітет провів захід спільно з швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) та проектом «Реформа управління на сході України ІІ», що виконується Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH з метою поширення кращого досвіду впровадження механізмів співробітництва територіальних громад.

Відкриваючи засідання, член Комітету Любомир Зубач зазначив, що питання співробітництва територіальних громад займає важливе місце у створенні інституційної спроможності органів місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення за рахунок власних ресурсів. «Саме механізм міжмуніципального співробітництва дозволяє розв’язувати спільні проблеми, акумулюючи спільні ресурси і, таким чином, сприяє досягненню синергетичного ефекту», - зазначив член Комітету.

Любомир Зубач підкреслив, що стратегічно важливим для держави є пошук стимулів та можливостей для залучення міст до співробітництва, адже об’єднання територіальних громад навколо точок економічного росту та використання ресурсів міст дозволить забезпечити стійке та реальне зростання як для громад-партнерів, так і для держави в цілому. Саме тому, інститут співробітництва в Україні необхідно не лише підтримувати, а й надалі удосконалювати відповідно до світових тенденцій та практик, які демонструють успіхи, зокрема, міських агломерацій як більш інтегрованої форми співробітництва між містом та прилеглими громадами.

Під час круглого столу розглядалися питання співробітництва територіальних громад та їх вплив на розвиток системи місцевого самоврядування, наводилися приклади співробітництва у Львівській та Полтавській областях у сферах поводження з твердими побутовими відходами, впровадження нових інформаційних технологій, надання адміністративних послуг, створення місцевої пожежної охорони тощо. Крім того, було обговорено системний підхід до впровадження механізмів співробітництва територіальних громад на обласному, районному та міжрайонному рівнях, досвід міжнародних партнерів у сприянні організації співробітництва територіальних громад України.

Участь у круглому столі взяли народні депутати - члени Комітету, представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Львівської та Полтавської областей, представники міжнародних організацій, фахівці, експерти.