Андрій Парубій: Ефективна імплементація Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є основним елементом європейської інтеграції України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 лютого 2019, 11:29


П’ята річниця Революції Гідності, курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, реалізація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, реформування держави під час російської агресії, інформаційна та енергетична незалежність країни – ключові акценти у виступі Голови Верховної Ради України Андрія Парубія під час «круглого столу» на тему: «Ефективна реалізація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як основний елемент європейської інтеграції України».

«У ці дні ми згадуємо події п’ятирічної давнини, коли разом на Майдані боролися за європейське майбутнє України. Більшість парламентських фракцій брала участь у тих подіях. Поруч із прапорами держави України на барикадах Майдану були прапори Євросоюзу. П’ять років тому на Майдані відбулись криваві події, і почалася російська агресія. Фактично це цілий етап, ціла епоха в історії української державності», - наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, звертаючись до присутніх у залі представників українського депутатського корпусу та членів делегації Європейського парламенту.

Він висловив подяку присутнім у залі депутатам Європарламенту за підтримку євроінтеграційних прагнень українського народу, за спільно пройдений шлях.

Також А.Парубій подякував за резолюцію від 25 жовтня 2018 року з приводу подій в Азовському морі: «Для нас дуже важливо, що ми отримали повну підтримку під час агресивних дій Російської Федерації, це стало важливим символічним знаком для України».

Глава Парламенту високо оцінив підтримку українських політв’язнів, зокрема, Олега Сенцова, якому у грудні минулого року було вручено премію імені Сахарова: «Для нас вкрай важлива світова європейська солідарність у питанні визволення українських політв’язнів. Хоча цей процес надзвичайно складний, я впевнений, що спільна солідарна позиція дозволить нам повернути їх до своїх сімей».

Торкаючись євроінтеграційних питань, А.Парубій зазначив, що одним з ключових елементів співпраці України з ЄС була Угода про асоціацію і спільний план її виконання: «Цей план для України був великим викликом і великою відповідальністю. Головне завдання для Парламенту було виконання цієї угоди. Верховна Рада пройшла непростий шлях, але пройшла його гідно. Нам доводилось проводити масштабні реформи, одночасно відбиваючи російську агресію».

Голова Верховної Ради наголосив, що Україна продовжує впроваджувати реформи за умов впливу російської агресії, ведення проти України інформаційної та енергетичної війни. При цьому, нагадав він, був створений Антикорупційний суд, проводились реформи, зокрема, у сфері оборони та медицини.

Разом із тим, Голова Парламенту підкреслив, що курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію є одним із пріоритетних напрямів розвитку, доказом чого є ухвалення 7 лютого ц.р. Верховною Радою України 334 голосами «за» Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Щодо виконання Угоди про асоціацію між Украі?ною та ЄС А.Парубій повідомив, що Верховна Рада та Уряд ефективно співпрацювали на всіх етапах виконання Дорожньої карти. За його словами, «з моменту схвалення та презентаціі? у лютому 2018 року Дорожньоі? карти законодавчого забезпечення виконання Угоди, було ухвалено в цілому 12 законодавчих актів, насамперед, це Кодекс Украі?ни з процедур банкрутства, Закони України «Про ефективне управління маи?новими правами правовласників у сфері авторського права» та «Про стратегічну екологічну оцінку»». Головним завданням Парламенту політик назвав продовження ухвалення законів, які передбачені Дорожньою картою.

А.Парубій спрогнозував потужні спроби Росії втрутитися в українські вибори. У зв’язку з цим особлива увага звертається на кібербезпеку, на системні зловживання російськими пропагандистськими медіа свободою слова.  «Україна цього року проходить президентські і парламентські вибори, і звичайно, що це ставить перед Україною нові виклики, які полягають в тому, аби забезпечити вільне волевиявлення українських громадян.  Як Голова Верховної Ради, докладаю і докладатиму всіх зусиль, щоби усі вибори відбулися чесно», - заявив він.

Глава Парламенту поінформував, що до України офіційно запрошено міжнародних спостерігачів на вибори Президента України. Разом з цим, наголосив він, представники країни-агресора, відповідно до українського закону, не зможуть спостерігати за українськими виборами. «Нам надзвичайно важлива солідарність з нашими партнерами, аби захистити результат українських виборів і не дозволити Росії вплинути на українських громадян. Це особливо символічно у п’яту річницю українського Майдану», - наголосив політик і додав, що важливим для держави є продовження стратегічного курсу на членство у ЄС та НАТО.

А.Парубій висловив подяку Європейському парламенту за те, що він своєю резолюцією засудив політичний проект «Північний потік-2», підкресливши безпекові ризики від його реалізації. «Для нас залишається важливою принципова позиція Європарламенту щодо агресивного проекту Російської Федерації «Північний потік-2»», - підкреслив він і додав, що Україна як ніхто знає, що таке енергетична залежність від Росії. «Ситуація загострюється і ми маємо знайти спільні рішення, які стануть гарантією енергетичної стабільності та безпеки як України, так і всієї Європи», - наголосив Голова Верховної Ради.


Звертаючись до депутатів Європейського парламенту із подякою за підтримку реформування Верховної Ради, А.Парубій повідомив, що для найефективнішого виконання євроінтеграційної місії посилюється роль  Верховної Ради: створюється Громадський освітній центр, щоб виховувати молодь освіченими та активними громадянами держави, та Парламентський офіс реформ, який сприятиме запровадженню нових технологій публічного управління, якісному відбору і навчанню персоналу, та позитивно впливатиме на комунікацію з Україною і світом. Це, за його словами, допоможе якісно виконувати Дорожню карту законодавчого забезпечення Угоди про асоціацію.

Разом із тим, повідомив А.Парубій, «Апаратом Парламенту ведеться робота по впровадженню електронної картки народного депутата, яка зможе забезпечити не тільки ефективну роботу, а й персональне голосування».

Голова Верховної Ради наголосив, що незважаючи на пройдений довгий шлях, перед Парламентом ще стоїть цілий ряд викликів. «Я впевнений, що ті вісім місяців, які буде працювати Український Парламент, ми будемо мати однією із ключових прерогатив виконання Угоди про Асоціацію, продовження нашого шляху і максимальне наближення стандартів українського законодавства до стандартів ЄС», - наголосив А.Парубій.

Голова Парламенту запевнив, що на тому шляху Україна буде разом з Європою, що вдасться і в майбутньому Парламенті створити проєвропейську коаліцію, яка зможе продовжити цей шлях. «Завдання, яке ми поставили на рівні Конституції – вступ України в ЄС та НАТО - є для нас завданням не тільки законодавчим, а й зобов’язанням перед тими мільйонами українців, які п’ять років тому вийшли на Майдан, щоб змінити українську державу», наголосив Голова Верховної Ради України.