Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує прийняти за основу законопроект щодо видачі дозволів на спеціальне використання об'єктів тваринного і рослинного світу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 лютого 2019, 16:19

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув і з зауваженнями підтримав проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання процедури видачі документів дозвільного характеру у галузі спеціального використання об'єктів тваринного та рослинного світу, з метою приведення у відповідність законодавчої бази до вимог законів України «Про адміністративні послуги» та «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (№ 9332).
Законопроект розроблено з метою приведення законів України «Про тваринний світ», «Про Червону книгу України», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про рослинний світ» у відповідність до законів України «Про адміністративні послуги», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Запропонованими змінами встановлюється порядок видачі дозволів на спеціальне використання об’єктів тваринного і рослинного світу, а також тих, що включені до Червоної книги України, та на їх ввезення чи вивезення з України; визначаються умови припинення, переоформлення права на спеціальне використання відповідних об’єктів тощо.

Міністерство екології та природних ресурсів України підтримує прийняття проекту Закону за основу у першому читанні.

Комітет з питань європейської інтеграції у своєму висновку зазначає, що законопроект не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства Європейського Союзу, або регулюється національним законодавством країн-членів Європейського Союзу.

Головне науково-експертне управління, проаналізувавши проект, висловило щодо його змісту деякі зауваження. Частина змін, які запропоновані у проекті, у разі прийняття можуть створити внутрішні неузгодженості у процедурі отримання дозволу на спеціальне використання об’єктів тваринного та рослинного світу. У своєму висновку управління зазначає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу за умови врахування висловлених зауважень та пропозицій.

Комітет зауважив, що пропозиції Головного науково-експертного управління можуть бути опрацьовані при підготовці законопроекту до другого читання та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді, за результатами розгляду у першому читанні, прийняти за основу даний законопроект.