Комітет з питань податкової та митної політики підтримав законопроекти, спрямовані на приведення Податкового та Митного кодексів у відповідність до Закону «Про електронні довірчі послуги»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 лютого 2019, 12:00

На засіданні Комітету з питань податкової та митної політики були розглянуті законопроекти: про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги" (№8371) та про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги" (№8372).
З метою гармонізації українського законодавства із законодавством Європейського Союзу, а саме з Директивою 1999/93/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 13 грудня 1999 року про рамки Співтовариства для електронних цифрових підписів, Верховною Радою України було прийнято Закон України від 22 травня 2003 року № 852-IV «Про електронний цифровий підпис».

Зазначений Закон визначав правовий статус електронного цифрового підпису та регулював відносини, що виникали при використанні електронного цифрового підпису.

За більш як десятиліття існування сфери електронного цифрового підпису, запровадженої Законом «Про електронний цифровий підпис», низка законодавчих актів включила в себе положення щодо особливостей використання електронного цифрового підпису в певних сферах регулювання суспільних відносин.

23 липня 2014 року на заміну Директиві 1999/93/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 13 грудня 1999 року про рамки Співтовариства для електронних цифрових підписів прийнято Регламент (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року щодо електронної ідентифікації та довірчих послуг для цілей електронних транзакцій на внутрішньому ринку, що скасовує Директиву 1999/93/ЄС Європейського Парламенту та Ради.

Закон України «Про електронні довірчі послуги» № 2155-VIII від 05 жовтня 2017 року було прийнято Верховною Радою з метою реформування законодавства у сфері електронного цифрового підпису шляхом гармонізації із положеннями Регламенту (ЄС) № 910/2014. Зазначений Закон спрямований на запровадження в Україні моделі та принципів надання електронних довірчих послуг ЄС, не руйнуючи системи взаємодії суб’єктів відносин у сфері електронного цифрового підпису, що склалась в Україні.

Законопроекти №№8371 та 8372 були розроблені з метою приведення Податкового та Митного кодексів України у відповідність із Законом України «Про електронні довірчі послуги».

Зокрема, цими проектами забезпечується використання нового понятійного апарату, як то «кваліфікована електронна довірча послуга», «кваліфікований надавач електронних послуг», «кваліфікований електронний підпис чи печатка», «кваліфікована електронна позначка часу», «кваліфікований сертифікат відкритих ключів» тощо.

Комітету заслухав доповідь заступника Міністра юстиції України Ірини Садовської та за результатами обговорення прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги" (№8371) прийняти за основу та у цілому, як Закон України.

Щодо законопроекту №8372 Комітет, погоджуючись з необхідністю приведення термінології Митного кодексу України у відповідність до Закону України “Про електронні довірчі послуги”, зазначив, що у даному законопроекті не враховано необхідність уточнення формулювань щодо електронної форми документів (а саме – щодо накладення на електронні документи кваліфікованого електронного підпису) ще у цілому ряді норм МКУ.

Крім того, у цьому законопроекті не враховано зміни, внесені до Митного кодексу та цілого ряду інших законодавчих актів Законом “Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму “єдиного вікна” та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України” (№ 7010). З огляду на це, зміни, аналогічні тим, що передбачені даним законопроектом, необхідно внести також до статті 331, частини першої статті 197, частини першої статті 257, частини восьмої статті 259, частини другої статті 264, частини другої статті 335 та пункту 91 Прикінцевих положень МКУ, а також більш ніж до двадцяти інших законодавчих актів України.

З огляду на це, законопроект №8372 потребує суттєвого доопрацювання, у зв’язку з чим, Комітет прийняв рішення рекомендувати Парламенту проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги" (№8372) прийняти за основу.

На засіданні також були затверджені план роботи Комітету на десяту сесію Верховної Ради, Звіт про роботу Комітету за дев’яту сесію та пропозиції Комітету до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради восьмого скликання.