Члени Української делегації в ПАРЕ зустрілися із представниками делегації Королівства Бельгії на чолі із Віце-прем’єр-міністром Бельгії Дідьє Рейндерсом

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 лютого 2019, 10:11

 
8 лютого члени Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи провели зустріч із представниками делегації Королівства Бельгії на чолі із Віце-прем’єр-міністром Бельгії Дідьє Рейндерсом.
Під час зустрічі співрозмовники обговорили поточну ситуацію, яка склалась у ПАРЄ, та звернули увагу на продовження агресивної політики Російської Федерації в Україні та у світі.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, звертаючись до бельгійської сторони, поінформувала про загострення безпекової, гуманітарної та екологічної ситуації на Донбасі та звернула увагу на порушення прав людини в окупованому Криму. Представник робочої підгрупи з гуманітарних питань ТКГ І. Геращенко також розповіла про процес звільнення заручників та політв’язнів Кремля, який, на жаль, заблокований через позицію РФ.
Народний депутат України Олексій Гончаренко зазначив, що сьогодні день народження у двох політв’язнів Кремля – Романа Сущенка та Володимира Балуха. Члени Української делегації в ПАРЕ наголосили на необхідності консолідації співпраці, зокрема, і в ПАРЄ щодо тиску на РФ  задля звільнення незаконно утримуваних українців.
Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Володимир Ар’єв звернув увагу бельгійських колег, що Російська Федерація не виконала жодної резолюції ПАРЄ та продовжує нехтувати взятими зобов’язаннями у Мінських домовленостях.      
Особливої уваги на зустрічі було надано відкритій агресії РФ у районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року. Народні депутати України висловили сподівання на підтримку бельгійської сторони у питанні запровадження «Азовського пакету санкцій» проти РФ. Парламентарії також звернулись до бельгійської сторони із проханням поновити заклик до РФ стосовно звільнення 24 військовополонених. 

Окрім того, співрозмовники обговорили питання небезпеки від реалізації проекту «Північний потік -2», ситуацію щодо неможливості участі спостерігачів з РФ у складі спостережної місії ОБСЄ за виборами в Україні, ситуацію із порушенням права на свободу релігії чи віросповідання на тимчасово окупованих територіях України, міграційну кризу в Європі та ряд інших питань.
  У зустрічі також взяли участь: О. Сотник, В. Єленський, В. Новинський, Л. Ємець, С. Соболєв.