"Година запитань до Уряду" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 січня 2019, 11:36

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій після відкриття ранкового засідання повідомив, що у сесійній залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Степаном Кубівим.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово Міністру енергетики і вугільної промисловості Ігорю Насалику.

Міністр доповів про діяльність Міністерства енергетики і вугільної промисловості, зокрема, про формування тарифів на енергоносії, цінової політики на енергетичному ринку, залучення інвестицій у галузь тощо.

На початку виступу Міністр звернув увагу на те, що у зверненнях народних депутатів, які надходять до Міністерства, щодо господарської діяльності НАК «Нафтогаз» не є в управлінні Міністерства. Всю інформацію у Міністерстві щодо роботи цієї структури черпають з відкритих джерел та ЗМІ.

І.Насалик поінформував про функціонування об’єднаної енергосистеми України.

Спочатку доповідач торкнувся такої чутливої теми як тарифи на електричну енергію. Він поінформував про основні складники, які впливають на вартість електроенергії: це вартість вугілля (з 2016 р. до 2019 р. зросла практично на 130% і на сьогодні складає 2800 гривень). Аналогічна ситуація з газом, вартість газу також зросла за цей період на 9%. На вартість електроенергії також впливає і ріст заробітної плати - за три останні роки зарплата в енергетичній сфері зросла на 94%. «Як ці основні економічні фактори могли вплинути на вартість електричної енергії?», - запитав І.Насалик. «Міністерство енергетики спільно з енергетиками провело надзвичайно велику роботу, яка стосується і оптимізації ринку об’єднаної енергосистеми України, технічних і наукових завдань і нам вдалося скоріше всупереч економічним показникам практично не змінити вартість основного індикатора оптової ринкової ціни. Її ріст склав менше на порядок менше ріст інфляційних процесів, які відбувалися в державі, не говорячи за інші фактори, які на неї впливали. Однак, оптова ринкова ціна, як і основний індикатор нічого не говорить споживачу. А яка ж вартість безпосередньо для населення. З 2017 по 2019 рік ріст електроенергії склав 5%, тобто по півтора відсотка кожен рік. Ціна змінилася з однієї гривні до 1,06 гривні», - пояснив він.

Міністр спростував всі розмови стосовно того, що енергетики залізли до кишені споживача.

І.Насалик зазначив, що Україна має свою енергетичну стратегію до 2035 року. Він назвав завданням Міністерства максимально відійти від господарської діяльності та зайнятися створенням нормативно-правової бази для реалізації цієї стратегії. «Енергетична галузь напевно єдина галузі в Україні, яка зберегла і науковий потенціал, і кадровий потенціал, і професійний потенціал. Тому аналізуючи роботу енергетичного сектору, хотілося б, щоб вона була об’єктивною», - завершив виступ урядовець.

Члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів.



Перший віце-прем’єр-міністр України - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, відповідаючи на запитання народних депутатів, зокрема зазначив: «Внутрішній валовий продукт України зростає протягом останніх 11 кварталів. Прогноз зростання за 2018 рік становить понад 3%. Інфляція - менше 10% - це найнижчий показник за 5 років. При цьому зростання зарплат українців перевищило темпи інфляції і станом на листопад середня зарплата зросла на 22,5%».

Він також нагадав, що вчора, 17 січня, у Верховній Раді був заслуханий звіт керівництва Національного банку України, згідно з яким, «завдяки співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, ми спостерігаємо ріст золотовалютних резервів, стабільний розвиток і ріст економіки, стабільний ріст заробітних плат».

С.Кубів також підкреслив: «Україна буде продовжувати виконувати зобов’язання по зовнішньоекономічній діяльності тому що вони дозволяють сьогодні підтримати країну в безпековому факторі, що стосується санкцій проти Російської Федерації, які показали сьогодні ефективний вплив і можливості розвитку в період військової агресії та анексії Криму, дозволили показати Україну як сильну державу, яку підтримує Європейський Союз, країни першої сімки і першої двадцятки світу».

Перший віце-прем’єр-міністр запевнив: «Уряд залишається відданим визначеним раніше п’яти пріоритетам: економічне зростання, модернізація інфраструктури, продовження децентралізації, реформа в освіті і охороні здоров’я, а також безпека громадян і держави».

Члени Кабінету Міністрів також відповіли на запитання народних депутатів, які стосуються: зобов’язань України, закладених у Меморандумі, підписаному з Міжнародним валютним фондом; розвитку інфраструктури та якості ремонту доріг; енергопостачання комунальних підприємств; розвитку вугільної галузі; проблеми трудової міграції з України; створення об’єднаних територіальних громад; забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб; правового забезпечення трансплантації органів; пенсійної реформи; цін на газ для населення і соціальних норм його споживання; медичного забезпечення жителів села; вшанування учасників партизанського руху в роки Другої світової війни та інших.

У заключному слові Перший віце-прем’єр-міністр України подякував народним депутатам «за спільну роботу протягом важливого періоду і, зокрема, за підтримку реформаторських ініціатив Уряду, Президента України і кілька десятків спільно прийнятих законів, що доводять ефективність даної діяльності». Він також висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Користуючись нагодою, С.Кубів привітав Героя України, Голову Національного банку Володимира Стельмаха, якому у цей день виповнилося 80 років, відзначивши, що він «вклав велику працю у розвиток фінансової системи України і державності».

Перший віце-прем’єр-міністр також привітав українців зі святом Водохреща.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.