Комітет підтримав зміни до Бюджетного кодексу щодо розвитку туризму

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 грудня 2018, 10:54

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розвитку туризму» (№ 8513).

Заним законопроектом пропонується створити у складі Державного бюджету України державний фонд розвитку туризму, передбачивши його щорічне наповнення на рівні не менше 0,5% прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту Державного бюджету України на відповідний бюджетний рік.

Як сказано в пояснювальній записці до проекту Закону, кошти даного фонду будуть спрямовуватися на реалізацію інвестиційних програм і проектів з метою фінансування будівництва, створення, реконструкції, технічного переоснащення існуючих та/або нових, державної та/або комунальної форми власності туристичних об’єктів та/або інфраструктурних об’єктів, що забезпечують туристичні об’єкти.

В ході обговорення, на підтримку даного проекту Закону, але з доопрацюванням, висловився заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук. Водночас, представник Міністерства фінансів висловився проти ухвалення даного законопроекту, оскільки його реалізація потребує значних коштів, а розробники не представили відповідні розрахунки.

За результатами обговорення члени Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати даний законопроект у першому читанні і направити дане рішення Комітету з питань бюджету, який є основним з розгляду цього законодавчого акту.

На засіданні Комітету також був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення місцевих фондів розвитку туризму та пільгового використання їх коштів» (№ 8565).

Метою прийняття проекту Закону є цільове спрямування коштів, які надходять до місцевого бюджету від туристичного збору, активізація створення місцевого туристичного продукту та розвитку сервісної інфраструктури на місцях завдяки фінансуванню певних проектів з цільових фондів у бюджетах відповідних територіальних громад, що призведе до підвищення конкурентоспроможності національного туристичного продукту на міжнародному ринку.

Для досягнення мети авторами пропонується формування цільових фондів місцевих бюджетів, діяльність яких направлена виключно на фінансування заходів стимулювання розвитку туризму, за аналогією з існуючим в законодавстві України механізмом формування фондів охорони навколишнього природного середовища.

Представник Міністерства з питань економічного розвитку і торгівлі в ході засідання Комітету висловився на підтримку даного законопроекту за умови певного доопрацювання. Міністерство фінансів не підтримує даний законопроект і пропонує відправити його на доопрацювання.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати даний законопроект у першому читанні і за основу та передати дане рішення Комітету з питань бюджету, який є основним з розгляду цього законодавчого акту.

Під час засідання депутати затвердили рішення Комітету від 21 листопада 2018 року, прийняте за підсумками розгляду питання «Щодо масових порушень прав українських туристів у туристичному сезоні 2018 року».