Вітання Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Дня місцевого самоврядування

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 грудня 2018, 06:00

 

 

Шановні співвітчизники!

 

Сьогодні ми відзначаємо одне з найбільш знакових свят доби Незалежності, яким засвідчуємо надзвичайно важливу роль місцевих представницьких органів в процесах Українського державотворення, – День місцевого самоврядування.

Українські самоврядні традиції сягають глибини віків: від вічових зборів Київської Русі і форм козацької урядності, Магдебурзького права і земських установ до конституційних новацій Української Народної Республіки.  Це заклало потужний історичний фундамент для побудови, зміцнення й удосконалення вітчизняного інституту самоврядування як творчої ініціативи народу, дієвого рушія суспільних перетворень.

Верховна Рада України в Основному Законі нашої держави утвердила конституційний статус місцевого самоврядування, Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», низкою інших правових актів вибудувала його сучасну модель. Ратифікація Європейської хартії місцевого самоврядування стала відправною точкою імплементації загальноєвропейських засад щодо місцевої влади у національне законодавство, підтвердженням відданості принципам та цілям демократичного розвитку.

І нині цей процес вийшов на якісно новий рівень. Україна проводить реформу децентралізації влади та місцевого самоврядування, яка докорінно змінює світогляд людей, привчає їх брати на себе не лише повноваження, а й відповідальність. Успіхи об’єднаних територіальних громад, спонукаючи до наслідування й викликаючи здорову конкуренцію в містах і селах, стимулюють місцевий розвиток й розвивають національну економіку.

Відрадно, що законодавчу основу цієї доленосної реформи створено Українським парламентом у тісній співпраці всіх гілок влади, органів місцевого самоврядування та їхніх асоціацій.

Особливу відповідальність депутатський корпус Верховної Ради України несе за динаміку реформи. На часі опрацювання змін до Конституції України в частині децентралізації, унормування питань адміністративно-територіального устрою, ухвалення відповідних галузевих законів, які прокладуть шлях до розбудови вільної європейської країни.

І цей напрямок руху є незворотним. Нещодавно парламент схвалив у першому читанні проект змін до Конституції України, де закріплено наші прагнення щодо входження до Європейського Союзу і НАТО. Зусилля і наполеглива праця органів влади, кожного громадянина ведуть нас до повноцінного членства України в цих організаціях, а головне – до утвердження в суспільстві європейських цінностей гідності, поваги і громадянської відповідальності, уваги до потреб людини, інтересів територіальної громади.

Шановні депутати місцевих рад, працівники органів місцевого самоврядування і самоорганізації населення!

 У день свята, вшановуючи вашу відповідальну роботу, вагомі здобутки й послідовну громадянську позицію, звертаюсь до вас як до активної, патріотичної і свідомої частини суспільства. Україна перебуває на передовій у боротьбі з російською агресією, переживаючи надскладний історичний період. Перед органами місцевого самоврядування в умовах воєнного стану постають виклики і загрози, з якими ми ніколи не стикалися. Але я вірю у вашу силу й мудрість, непохитність у прийнятті і втіленні дієвих рішень, адже від цього залежить майбутнє нашої країни.

Тільки згуртувавшись, об’єднані територіальні громади досягають неабияких успіхів. Так само має об’єднатися навколо державницької ідеї, стати на захист нашої суверенності вся велика українська громада. Попри всі труднощі сьогодення єдність і солідарність – запорука  визволення окупованих територій, нашої спільної перемоги над ворогом та зміцнення країни.

Нехай справдяться слова великого пророка української нації Тараса Шевченка: «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі».

Щиро вітаю вас із Днем місцевого самоврядування, бажаю благополуччя і миру, злагоди і  процвітання в кожній родині, громаді, в рідній Україні!