«На Міжпарламентській Асамблеї Україна-Польща-Литва обговорюються і пропонуються алгоритми забезпечення інформаційної, енергетичної та економічної безпеки як регіону, так і всього вільного світу», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 листопада 2018, 11:53


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи у Литві з робочим візитом, виступив у вівторок на пленарному засіданні Сейму Литовської Республіки.

Голова Парламенту назвав символічним, що його виступ стався одразу після того, як вчергове Литовський парламент продемонстрував свою підтримку Україні. «Це дуже символічно і дуже характерно, що Литва однією із перших дає свій голос на підтримку України», - сказав він.

А.Парубій нагадав, що цього року Україна, Литва і Польща відзначають століття відродження держав, і зазначив, що протягом тих ста років Україна на кожному етапі відчувала таку ж підтримку Литви. «100 років тому, коли ми боролись за українську незалежність, Україна і через литовських добровольців, і через дипломатичну підтримку дуже твердо відчувала підтримку Литви», - сказав він і додав, що 50 років тому під час Другої світової війни спільно боролися і українці, і литовці. «І в сибірських таборах ми були поруч, пліч-о-пліч у своїй спільній боротьбі за нашу незалежність», - зауважив Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Литва завжди була прикладом у визвольній боротьбі за незалежність: «25 років тому ми всі дивилися на Литву і на Вільнюс і знали – коли Вільнюс розпочне боротьбу, коли Литва розпочне боротьбу, то і інші країни піднімуться на цю боротьбу». Він також нагадав, що в далекому 89-му році, будучи зовсім хлопцем, приїжджав у Вільнюс, щоб друкувати незалежну пресу для України. «І власне, звідси ми її везли по всій Україні, для того, щоб розповісти правду про Україну і про нашу боротьбу», - сказав А.Парубій.

Голова Верховної Ради висловив величезну подяку литовцям від імені України та усіх українців «за ту тверду і надійну підтримку, яку ми відчували всіх тих сто років і відчуваємо останніх п’ять років нашої боротьби». «Резолюція, яку ми прийняли сьогодні, нам нагадує, що боротьба триває, ворог – незмінний, і нам доводиться і надалі боротися за свою незалежність. Українці сьогодні ведуть цю війну зі зброєю в руках, захищаючи свою Незалежність. Кожного дня наші бійці на передовій бороняться та ризикують власним життям. Ми чуємо про смерті наших хлопців і про всі бої, які йдуть по всій лінії розмежування. Бої проти однієї із усіх потужних армій світу, про найбільш потужну армію на континенті.  Але тим не менше, я можу з гордістю сказати – сьогодні українські воїни твердо стоять на позиціях і твердо відбивають будь-які атаки і провокації», - наголосив Голова Парламенту.

А.Парубій зазначив, що Міжпарламентська Асамблея Україна-Польща-Литва, на якій обговорюються і пропонуються алгоритми забезпечення інформаційної, енергетичної та економічної безпеки, покликана забезпечити безпеку «і наших країн, і всього вільного світу». За його словами, «було дуже важливим, що ініціатива засудити проект Північний потік-2 виникла тут, на Міжпарламентській Асамблеї, рік тому, яку змогли підтримати спікери і Голови парламентів всього нашого регіону – Литви, Латвії, Естонії, Молдови, України, Польщі». «І ми змогли продемонструвати нашу позицію не як окремих держав, а позицію всього нашого регіону, простору свободи тих країн, які межують з Російською Федерацією, тих країн, які сьогодні є «щитом Європи», які кожного дня захищають вільний світ від путінської російської агресії, - наголосив він і додав. - І в цьому є наша сила, і в тому є запорука нашої перемоги».

А.Парубій повідомив про нещодавню поїздку з Расою Юкнявічєнє на передову на Донбас, під час якої вона сказала, що закінчує кожен свій виступ словами: «Я не хочу, щоби більше відроджували наші держави, нашу незалежність. Ми не дозволимо більше нікому загарбувати наші країни. Ми більше не допустимо, щоб ми потерпіли поразку, і знову наші діти були змушені воювати за незалежність». «Наша боротьба – це наша відповідальність перед нашими дідами, перед нашими батьками – тими, які воювали і віддавали своє життя за свої країни. І наша відповідальність перед нашими дітьми і тими, що прийдуть після нас. Я переконаний, що наша солідарність, дух братерства між нашими народами, солідарність світова, солідарність всього вільного світу забезпечить перемогу і успіх», - проголосив Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради побажав свободи і незалежності, усім сильного духу. «Хочу подякувати вам за всю підтримку, яку ми отримували і отримуємо сьогодні. Слава Україні, Слава Литві!» - наголосив А.Парубій.