У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції обговорили зміни до Кримінального кодексу щодо посилення захисту громадських діячів та журналістів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 листопада 2018, 19:30

Відбулося спільне засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством, підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету з питань запобігання і протидії корупції на тему: «Обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення захисту громадських діячів та професійної діяльності журналістів».

У заході взяли участь народні депутати, журналісти, які постраждали від нападів та перешкоджань журналістській діяльності, громадські активісти.

Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрій Дерев’янко повідомив, що даний проект закону ще не зареєстровано у Верховній Раді тому є можливість всебічно його обговорити і допрацювати.

Серед змін до Кримінального кодексу, що викладені у проекті закону, гостру дискусію викликала пропозиція збільшити покарання за перешкоджання діяльності журналістам, яка зараз передбачає лише штраф.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик зазначила, що не підтримує посилення покарання.

За її словами, на сьогодні порушено близько ста справ за фактами різних нападів на журналістів, однак вони не розслідуються.

На думку Т.Печончик: «Є достатня законодавча база, однак вона не виконується: не порушуються справи, а ті що порушені, не розслідуються. Посилення відповідальності даного питання не вирішить, водночас, більш жорстке покарання може бути застосоване проти самих активістів».

Вона також запропонувала уточнити в пропонованому законопроекті поняття «громадський активіст».

Також в ході дискусії піднімалося питання про необхідність уточнення поняття «журналіст», яке на сьогодні не охоплює операторів, фотографів та ряд інших, а отже не дає можливості їх захистити.

Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини  з питань партнерства з інститутами громадянського суспільства Андрій Мамалига під час дискусії зазначив, що підтримує посилення відповідальності за напади на журналістів.

Водночас, за його словами, однією з проблем є те, що у нападах на активістів часто бувають задіяні представники правоохоронних органів, що утруднює проведення будь-якого розслідування. На його думку, тут має нарешті запрацювати Державне бюро розслідувань.

Присутня на обговорення представник громадської організації «Кияни об'єднуємось» також наголосила, що для тиску на громадських діячів все частіше залучаються правоохоронні органи.

«Посилення відповідальності менше впливає на зменшення кількості нападів на журналістів і активістів, чим невідворотність покарання», - наголосила активістка.

Присутні на обговоренні громадські активісти і журналісти розповідали власні історії нападів на них і про хід розслідування. За їхніми словами, часто навіть не можна добитися, щоб зареєстрували справу, або її реєструють як «хуліганство».

На думку Ю.Дерев’янка: «Справи, пов’язані з нападами на журналістів і активістів має розслідувати Служба безпеки України, а не поліція за статтею «хуліганство».

Він також підкреслив, що необхідно сформулювати в законі, хто такі громадські активісти. «Можливо, визначення буде не досконалим, але, щоб хоча б частину з них захистити», - сказав депутат.

Голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко в ході обговорення наголосив, що необхідно вносити зміни не тільки в Кримінальний, а й в Кримінально-процесуальний кодекс.

«Часто у нас норма є, а реалізувати її неможливо. Наприклад, стаття 208 КПКУ «Затримання уповноваженою службовою особою» - не дає процесуальних підстав для затримання нападника за посягання на життя», - сказав депутат.

Присутні на обговоренні проекту Закону народні депутати підтримали пропозицію активістів про необхідність заслухати звіт Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова про стан розслідування справ про напади на журналістів.

Окрім того, активісти запропонували перевірити кваліфікацію справ, порушених після нападів на журналістів, оскільки, на їхню думку, наведена на засіданні статистика дуже занижена.

Голови підкомітетів Комітету з питань запобігання і протидії корупції наголосили, що відкриті до широкої співпраці із журналістами та громадськістю з метою доопрацювання пропонованого законопроекту.