І.Геращенко закликала парламентарів публічно засудити намір Кремля провести так звані «позачергові вибори» на окупованому Донбасі та апелювати до країн-членів ЄС та США посилити санкційний тиск проти Росії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 листопада 2018, 19:20

І.Геращенко закликала парламентаріїв публічно засудити намір Кремля провести так звані «позачергові вибори» на окупованому Донбасі та апелювати до  ЄС і США щодо посилення  санкцій  проти Росії 

9 листопада Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко засудила  проведення нелегітимних виборів на окупованому Донбасі. Під час виступу у ВР вона наголосила, що за організацією цих псевдовиборів стоїть РФ. Вона підкреслила, що проведення нелегітимних виборів не за українським законодавством - це грубе порушення Росією і її маріонетками Мінських угод.:

«Цей сценарій Кремля може призвести до серйозної дестабілізації на фронті, до ескалації, до погіршення безпекової ситуації, зриву мирного процесу. Це повторення трагічних подій 2014-го року, коли Росія  стояла за  незаконними  виборами  на Донбасі, зірвала мирний процес. Тоді псевдовибори  призвели до трагічних події, ескалації,  трагедії Донецького аеропорту та під Дебальцевим, загибелі тисяч сотень військових і цивільних», - заявила І. Геращенко.

Перший віце-спікер зауважила, що Україна очікує від країн- партнерів не лише засудження псевдовиборів, а й посилення санкційного тиску проти РФ.  

«Росія намагається реалізувати свій сценарій дестабілізації на Донбасі напередодні президентських та парламентських виборів в Україні, це значно загострює політичні та безпекові питання , зриває мирний процес. Така політика Росії безперечно потребує посилення санкційного тиску», - наголосила І. Геращенко. Вона звернулась до парламентарів публічно засудити намір Кремля провести так звані «позачергові вибори» на окупованому Донбасі та апелювати до країн-членів ЄС та США посилити санкційний тиск проти Росії.

Ірина Геращенко також апелювала до українців на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та закликала бойкотувати так звані «позачергові вибори» ватажків бойовиків та їхніх нелегітимних представницьких органів. Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях заявила, що результати так званих «виборів» не матимуть жодних правових наслідків, а також повідомила, що їх результати вже заздалегідь сфальсифіковані владою РФ.

«Я приєднуюсь до заяви Служби безпеки України та прошу наших братів та сестер на окупованих територіях Донецької та Луганської областей бойкотувати ці псевдовибори», - наголосила І. Геращенко.

Перший віце-спікер зазначила, що так звані «позачергові вибори» відбуватимуться під тиском озброєних представників незаконних збройних формувань підтримуваних Російською Федерацією, які залякуватимуть українців.

«Ми усвідомлюємо усі ризики, але просимо - ігнорувати ці Кремлівські сценарії. Я також закликаю українських політиків публічно засудити цю провокацію Кремля», - наголосила І. Геращенко.