Президент Парламентської асамблеї НАТО Раса Юкнявічене разом з Головою Верховної Ради України, перебуваючи з візитом на Донбасі, засудили проведення там фейкових виборів 11 листопада

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 листопада 2018, 17:32

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Раса Юкнявічєнє, перебуваючи у Донецькій області з візитом, відповіли на запитання журналістів.

Зокрема, торкаючись питання щодо проведення виборів на непідконтрольних територіях "представниками ДНР і ЛНР", А.Парубій назвав «великою трагедією, що такі факти можуть існувати в українській державі». За його словами, у них дуже часто немає іншого вибору, як намагатися законослухняно виконувати ті чи інші вказівки.

Голова Парламенту нагадав, що «у 2013 році на тимчасово окупованих територіях за один пост про Україну могли розстріляти, за український прапор могли затягнути у підвал і там знищувати». І тому він, за його словами, «поступив би безвідповідально, якби закликав людей до активних дій». «Це – справа влади, це – справа держави не допускати таких прецедентів на своїй території, але звичайно краще – не брати участь у цьому фарсі, бо він не має жодного відношення до виборів, до демократії та волевиявлення, - сказав він. - Коли під дулами автоматів відбувається якесь голосування, воно може формально називатися голосуванням, але до виборів та демократії не має ніякого відношення. Якщо є можливість – не йти на цей фарс і не брати в ньому участь».

Раса Юнкявічєнє також засудила проведення фейкових виборів на тимчасово окупованих територіях та закликала до їх не визнання. «І це час, щоб осудити те, що робить інша сторона – це так звані «фейкові» вибори, які не визнає жодна демократична країна і також ПА НАТО», - сказала вона.

Президент ПА НАТО привселюдно відзначила роботу української делегації на чолі з Іриною Фріз: «Це одна із кращих делегації, яких ми бачили в ПАРЄ, і ці люди відстоюють інтереси України, щоб всі дізнались про Україну». Вона також привітала українців із проведенням у 2020 році Парламентської Асамблеї НАТО, «коли сюди приїдуть парламентарії зі всіх сторін світу».