У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон про ратифікацію Фінансової угоди щодо проекту модернізації української залізниці між Україною та Європейським інвестиційним банком

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 листопада 2018, 12:50

 

Побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

У № 45 надруковано Закон «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект модернізації української залізниці (Модернізація інфраструктури ПАТ "Укрзалізниця") між Україною та Європейським інвестиційним банком».

Верховна Рада України ратифікувала Фінансову угоду (Проект модернізації української залізниці (Модернізація інфраструктури ПАТ "Укрзалізниця") між Україною та Європейським інвестиційним банком, підписану 19 грудня 2016 року у м. Брюссель, яка набирає чинності з дати набрання чинності цим Законом.

Ратифікація Фінансової угоди дозволить залучити фінансові ресурси у розмірі 150 млн. євро для реалізації проекту «Електрифікація залізничного напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка». Проект передбачає будівництво другої колії, електрифікацію та модернізацію систем сигналізації і зв'язку на напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка, що дасть змогу збільшити рівень пропускної спроможності напрямку, забезпечити енергозбереження під час здійснення перевезень залізничним транспортом та зменшити експлуатаційні витрати.

У «Відомостях» опубліковано Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

Законом удосконалено положення, спрямовані на забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час досудового розслідування кримінальних правопорушень.

Законом внесено зміни до статей 220, 284, 303, 309 Кримінального процесуального кодексу в частині надання іншій особі, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представнику права заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 частини першої статті 284 КПК, а в разі відмови у задоволенні клопотання звернутися зі скаргою до слідчого судді. При цьому передбачено, що ухвала слідчого судді про відмову у задоволенні відповідної скарги може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Законом внесено зміни до статті 307 КПК, якими передбачено встановити, що ухвала слідчого судді, якою задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування, направляється керівнику органу, службовою, посадовою особою якого є слідчий, прокурор, для організації проведення службового розслідування та вирішення питання щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Законом також внесено зміни до статті 130 КПК, статті 1191 Цивільного кодексу, статей 2, 4 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», якими передбачена можливість держави, у випадку відшкодування шкоди, завданої слідчим, прокурором, за рахунок Державного бюджету, застосовувати право зворотної вимоги до винних осіб у разі встановлення в їх діях складу не лише кримінального правопорушення, а й за наявності ознак дисциплінарного проступку за результатами службового розслідування, проведеного на підставі рішення суду, яким задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування.

Окрім цього у «Відомості Верховної Ради України» опубліковано постанови «Про внесення змін до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» та «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»».

«Відомості Верховної Ради України» у № 45 продовжують друкувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

 

 Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».