Комітет з питань науки і освіти підтримав внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування закладів фахової передвищої освіти

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 листопада 2018, 19:20

У засіданні Комітету з питань науки і освіти взяли участь представники Міністерства освіти і науки, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональних управлінь професійної освіти, закладів освіти, громадських організацій, експерти.
Під час засідання Комітету було розглянуто проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо прийняття Закону «Про фахову передвищу освіту») (№ 8460).

У пояснювальній записці до проекту Закону автори зазначають, що законопроект розроблено з метою узгодженості норм окремих законів та забезпечення державних підходів до фінансування діяльності закладів фахової передвищої освіти за рахунок коштів Державного бюджету.

Даний законопроект підтримали ряд громадських організацій. Окрім того, електронна петиція «Про фінансування технікумів та коледжів» з проханням про ухвалення даного проекту Закону, розміщена на сайті Верховної Ради 17 вересня 2018 року, на сьогодні набрала більше 13 тисяч підписів.

Комітет вважає, що запропоноване проектом Закону фінансування фахової передвищої освіти з різних рівнів бюджету є доцільним і таким, що повинно бути гарантованим на законодавчому рівні.

За результати обговорення законопроекту члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді проект Закону прийняти за основу, з урахуванням зауважень.

Також члени Комітету розглянули проект Постанови про створення передумов для застосування дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих кадрів Хмельницької області (№ 9173).

Метою прийняття даного законодавчого акту є створення передумов для якісної підготовки конкурентоспроможних робітничих кадрів, здатних задовольнити вимоги загальнодержавного та регіональних ринків праці, оновити зміст освіти шляхом упровадження у професійну підготовку кваліфікованих робітничих кадрів елементів дуальної форми навчання у Хмельницькій області.

Під час обговорення зазначалося, що прийняття Постанови «Про створення передумов для застосування дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих кадрів Хмельницької області» може стати поштовхом для всебічного аналізу проблем впровадження дуальної форми освіти та їх вирішення. Адже, за результатами проведення такої роботи у Хмельницькій області та відповідного управлінського і науково-методичного супроводу можуть бути відпрацьовані обґрунтовані рекомендації щодо змін законодавства для досягнення поставленого результату.

Зважаючи на вищезазначене та за результатами обговорення, народні депутати прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді проект Постанови прийняти за основу, з урахуванням доповнень.

На засіданні було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання пільг дітям учасників бойових дій антитерористичної операції (№ 8058).

У законопроекті пропонується передбачити можливість забезпечення безоплатного харчування для дітей учасників бойових дій антитерористичної операції шляхом внесення відповідних змін до законів України «Про освіту», «про загальну середню освіту» та «Про охорону дитинства».

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що даний законодавчий акт направлений на підвищення рівня соціального захисту дітей учасників антитерористичної операції, що має на меті підняти престиж держави в очах суспільства, показати, що держава цінує та турбується про військовослужбовців, які в повній мірі виконують свій громадський обов’язок, та їх дітей.

Розглянувши законопроект та враховуючи висновки, пропозиції та зауваження Головного науково-експертного управління, Міністерства освіти і науки, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Міністерства фінансів, Асоціації міст України, Комітет одностайно вирішив рекомендувати Верховній Раді проект Закону прийняти за основу, з урахуванням пропозицій.

Комітет з питань науки і освіти розглянув і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» щодо пільг при вступі на спеціальність з фізичної культури і спорту молоді, яка професійно займається спортом (№ 8356).

Метою законопроекту є законодавче врегулювання питання заохочення молоді до зайняття спортом шляхом забезпечення можливості пільгового зарахування осіб, яким присвоєно спортивний ранг кандидата у майстри спорту України, спортивні звання майстра спорту України, майстра спорту України міжнародного класу тощо, до державних і комунальних закладів вищої освіти фізичного виховання.

Водночас, депутати відхилили проект Закону про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» щодо заохочення зайняття молоді спортом (№ 7339).