Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки провів слухання на тему: «Державний сектор вугільної промисловості на шляху до... Стратегічне бачення і бюджетний процес» (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 жовтня 2018, 16:00

 
Участь у комітетських слуханнях взяли народні депутати, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства фінансів, Рахункової палати України, профільних науково-технічних установ та профспілок.

В.о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, відкриваючи слухання, зазначив, що попри численні минулі дискусії, в галузі залишилося багато проблем, для вирішення яких необхідні рішучі дії: «Без сумніву вугільна галузь потребує серйозних сильних політичних рішень. Як ви знаєте, зараз у нас триває бюджетний процес. Верховна Рада проголосувала за бюджет на 2019 рік. Якщо у минулому році ми спільно зробили помилку і не дали достатньо коштів на вугільну галузь для того, щоб її можна було модернізувати, то, якщо ми повторимо цю помилку, то наступного року – це рік виборів – нам ухвалювати нові рішення буде набагато важче. І мені б дуже не хотілося щоб ми тисячі і тисячі шахтарських сімей робили заручниками одного неправильного рішення, або недалекоглядної політики».

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик зазначив, що в України, якій в 2017-2018 роках вдалося скоротити споживання імпорту вугілля майже в 2 рази, є тільки два шляхи: розвивати власний видобуток вугілля, або закуповувати його за кордоном: «Вугілля потрібне – якщо ми його не будемо добувати, то будемо імпортувати. Ми зобов'язані розвивати вугільну галузь, тому що у нас більше немає чим забезпечувати теплову генерацію. Ми, або будемо витрачати в два рази більше коштів на закупівлю вугілля, або ми вкладемо їх (в українську вугільну промисловість). Що стосується заборгованості по зарплатах, то станом на 1 жовтня вона становить 488 млн грн. І цей борг лежить суто в площині державного бюджету по різниці в ціні собівартості продукції. З додаткових 1,4 млрд. гривень, передбачених останніми бюджетними змінами для вугільної галузі (прийнятих влітку 2018 року), виділено 133 млн. гривень, а 1,27 млрд. гривень так і не виділені з державного бюджету. Міністерство не має фондів, щоб закрити цю заборгованість».

У свою чергу, заступник Міністра фінансів України Юрій Гелетій зазначив, що кошти на виплату заробітної плати шахтарям відповідно до раніше прийнятих доповнень до Державного бюджету України на 2018 рік будуть перераховані або сьогодні (в п’ятницю, 19 жовтня), або в понеділок».

Учасники слухань закликали "відкинути популістські гасла" та зосередити діяльність Уряду на розвитку державного сектору вугільної галузі, у тому числі, шляхом гарантування пріоритету видобутого державними шахтами вугілля перед імпортованим.