Голова Верховної Ради Андрій Парубій: «Слід чітко відрізняти засоби масової інформації від засобів масового знищення»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 жовтня 2018, 16:15


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу РАДА підписав Постанову про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) (№9157).

А.Парубій зазначив, що документ про санкції набуває чинності і невідкладно, сьогодні ж, буде переданий Президентові України для вивчення, розгляду і підготовки на найближче засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Пояснюючи ситуацію навколо цієї Постанови, Голова Парламенту проаналізував її у змістовній частині. За його словами, «на жаль, часто звучить критика, що Верховна Рада вчинила дію, яка перешкоджає свободі слова». А.Парубій підкреслив, що він особисто і більшість депутатів Верховної Ради не тільки з великою повагою ставляться до журналістики і свободи слова, а й «зробили дуже багато дій протягом свого життя, щоб забезпечити право кожного журналіста, кожного каналу, кожного засобу масової інформації на незалежне висвітлення». Водночас, він застеріг: «Ми повинні дуже чітко відрізняти – де є засіб масової інформації, а де є засіб масового знищення».

Голова Парламенту зазначив, що «на жаль, Росія і Кремль використовують найвищі досягнення західної цивілізації як механізм пропаганди і частини гібридної війни, яку вона веде і проти України, і проти всього світу». «І на жаль, дуже часто російські ЗМІ не мають жодного відношення до будь-яких журналістських стандартів – про різні думки, про різні погляди, про баланс висвітлення, а займаються виключно агресивною пропагандою, причому пропагандою не за, а проти базових, ключових цінностей Української держави. Коли на телеканалах українських військових, які кожного дня захищають нашу державу, наших дітей і наші сім’ї – називають вбивцями – людей, які, ризикуючи життям, захищають свою країну; коли здійснюються інформаційні атаки на українську церкву, на українську мову, - атаки – це не журналістика, це, власне, атаки», - сказав він.

На переконання А.Парубія, «це виходить за межі будь-яких стандартів журналістики - це вже не журналістика», і в час виборів особливо важлива інформаційна безпека. За його словами, «Українська держава має відслідковувати, наскільки канали, які є в Україні, є українськими, ми повинні вивчати, хто становить структуру власності тих каналів, бо якщо російський агресор може купити канал, вкладати в нього величезні фінанси, і через нього проводити інформаційну політику – це теж саме, якби під час другої світової війни стояли радіоприймачі на вулицях наших міст і пропагували ідеологію нацизму – це було би неможливо».

«Будь-яка держава має захищати питання інформаційної безпеки – і своїх громадян, і свою державу, - сказав він. - Тому своїм рішенням ми звернулись до РНБО як до профільного органу для того, щоб вони вивчили питання власності і структури телеканалів, щоб дане питання було вивчене з точки зору і наших органів розвідки, і безпекових органів, і в результаті було винесене рішення»

Голова Верховної Ради нагадав, що «Опозиційний блок» зробив усе можливе, щоб загальмувати прийняття цієї постанови – було зареєстровано постанову про відхилення, яка не пройшла. «І фактично це вчора відкрило шлях для того, щоб Постанова №9157 набула чинності, і я у вашій присутності підписую цю постанову, і невідкладно, сьогодні ж, вона буде передана Президентові для вивчення, розгляду і підготовки на найближче засідання Ради національної безпеки і оборони», - наголосив він.