Ірина Геращенко: «Пріоритетом законодавчої діяльності Парламенту цього тижня має стати прийняття закону про гуманітарне розмінування» (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 жовтня 2018, 14:30

16 жовтня під час засідання Погоджувальної ради Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила на необхідності включення питання щодо гуманітарного розмінування до тижневого розкладу пленарних засідань Верховної Ради. За її словами, однією з найбільш серйозних гуманітарних проблем на Донбасі є замінування великої території Донецької та Луганської областей (близько 7 тисяч квадратних кілометрів). Задля вирішення зазначеного питання було зареєстровано кілька законопроектів, однак пріоритетним Ірина Геращенко вважає законопроект №9080-1, адже над ним працювало більш як 40 народних депутатів України з різних фракцій та було залучено міжнародних експертів, які намагались врахувати досвід Республіки Хорватія у сфері гуманітарного розмінування.

«Прийняття закону про гуманітарне розмінування значно поліпшить наш діалог з країнами-учасницями НАТО і допоможе тим трастовим фондам, які працюють над розмінуванням, більш активно допомагати Україні», - наголосила Ірина Геращенко.

Під час виступу Ірина Геращенко подякувала колегам-народним депутатам за підтримання пролонгації Закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, а також за підтримку ініціативи Президента України звернутися до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української Помісної Православної Церкви.

Окрім того, політик відзначила важливість Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях». За її словами, присвоєння генеральського звання, генерал-майора начальнику Військово-медичного управління СБУ Людмилі Шугалей демонструє прагнення України наблизитись до стандартів ЄС та НАТО в гендерній політиці. Ірина Геращенко також висловила сподівання, що потенціал українських жінок буде і надалі ефективно використовуватись на шляху до розбудови миру в Україні.