Верховна Рада долучилася до заходів у рамках Всесвітнього дня дівчат

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 жовтня 2018, 09:30

 
11 жовтня Верховна Рада України долучилася до відзначення Всесвітнього дня дівчат, ставши частиною міжнародної кампанії Girl2Leader. Цього дня близько 3 тис. студенток та старшокласниць одночасно зустрілись з жінками політичними лідерами у парламентах своїх країн та Європарламенті. Українські дівчата відвідали Верховну Раду та познайомились з жінками-народними депутатами з різних фракцій.

Послом програми Girl2Leader в Україні є народний депутат Юлія Льовочкіна. У зустрічі з дівчатами також взяли участь Ко-хостери кампанії народні депутати Наталія Агафонова, Наталія Королевська та Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко.

«Ваша активна життєва позиція, готовність брати участь у процесі прийняття рішень – це ваша особиста інвестиція в майбутнє, в якому жити саме вам. Наша країна як ніколи має потребу у жіночому лідерстві», – зазначила, звертаючись до гостей парламенту, Ю.Льовочкіна. Вона зауважила, що ситуація на сході України, низькі стандарти соціального захисту, проблеми в сфері освіти та охорони здоров'я – це ті реалії, в яких, на жаль, живе українське суспільство зараз. «І це якраз ті сфери, де жінка може і повинна бути корисна», – додала парламентарій.

За словами Н.Агафонової, «гендерної рівності в сучасному світі немає, це зумовлено патріархальним укладом суспільства, який формувався століттями». «Дійсно, ми живемо в іншому суспільстві й можемо сказати, що ми маємо зовсім інші права, ніж наші прабабусі. Так, права в нас є, але чи є у нас можливості? Права не завжди дорівнюють рівним можливостям», – зазначила вона і наголосила: «Щоб змінити ситуацію, нам необхідно якомога більше жінок залучати до процесу прийняття рішень, залучати жінок у політику». Н.Агафонова висловила переконання, «якщо у політиці буде більше жінок, ми зможемо змінити ці стереотипи, ми можемо змінити наслідки цієї гендерної нерівності й у економічному, й у безпековому моментах».

Говорячи про роль жінки у сучасному світі, Н.Королевська зазначила: «Зараз народжується новий світ. Ми бачимо світові тренди, тренди у нас у країні, коли всі розуміють, що без жінок не виходить нічого. Занадто багато помилок робиться у світі, занадто багато несправедливості й занадто багато проблем, починаючи від екологічної ситуації й закінчуючи війнами та соціальною несправедливістю». Тому сьогодні жінці важливо зрозуміти свою роль не тільки як дружини, матері та берегині родинного вогнища, вона має зрозуміти свою роль у впливі на процеси, наголосила Н.Королевська.

У свою чергу Урядовий уповноважений з питань гендерної політики К.Левченко сказала: «Усім нам потрібно бути чуйними. Гендерно чуйними, людяно чуйними. Тоді ми зможемо бачити, що поважаємо один одного». Оскільки, за її словами, гендерна рівність є питанням поваги і до жінок, і до чоловіків, у кожній сфері життя. «Це певні цивільні права, які поєднуються з можливостями», – підсумувала К.Левченко.

*** Всесвітня кампанія Girl2Leader діє під егідою міжнародної неурядової організації Глобальний форум жінок-політичних лідерів (the Women Political Leaders Global Forum) та спрямована на передачу жінками-лідерами досвіду щодо розширення прав та можливостей молодому поколінню дівчат.

Глобальний форум WPL – це об’єднання жінок, що посідають найвищі  державні посади та беруть активну участь у процесах прийняття рішень. Серед учасників WPL – Президент Литви Даля Грібаускайте, Президент Мальти Марі-Луїз Колейро Прека, Прем’єр-міністр Румунії Віоріка Денчіле, Прем’єр-міністр Ісландії Катрин Якобсдоттір та інші.