Члени Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ під час осінньої сесії взяли участь у дебатах на тему: "Підвищення ефективності процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 жовтня 2018, 10:40

 

Під час цих дебатів, які відбулися 9 жовтня, Голова української делегації Володимир Ар’єв закликав парламентаріїв звернути увагу на доповідь, оскільки незважаючи на назву, вона стосується права голосу Російської Федерації в ПАРЄ. Росія не залишає Раду Європи. Вона залишила Асамблею як протест на обмеження своїх прав. В.Ар’єв висловив сподівання, що для парламентаріїв на першому місці - принципи, а не гроші.

Член української делегації Владислав Голуб акцентував увагу парламентаріїв на тому, що немає нагальної необхідності змінювати правила. Оскільки така зміна буде корисною лише для тих країн, які не знають і не хочуть поважати норми міжнародного права та фундаментальні цінності західної демократії. Росія хоче змінити правила, тому що це ускладнить процес застосування санкцій проти неї. Розглядаючи варіант повернення Росії до ПАРЄ, В.Голуб висловив здивування, чому деякі парламентарії хочуть повернути до ПАРЄ країну, яка порушує норми міжнародного права, приєднала частину території сусідньої суверенної держави, відмовляється виконувати рішення Європейського суду з прав людини і шантажує Раду Європи, відмовляючись платити свій річний внесок.

На думку члена української делегації Олени Сотник, члени Асамблеї, як представники громадян своїх країн, забули цінності Організації. Створюючи систему захисту прав людини та заявляючи громадянам про зміцнення та підтримку цих прав в Парламентській Асамблеї, парламентарії забули про те, що вони не мають права зраджувати принципам. «Члени Асамблеї також забули, що ця Організація - не для парламентарів, вона - для людей, що страждають в сірих зонах та на окупованих територіях і шукають справедливості у багатьох державах-членах. Якщо Росія повернеться до ПАРЄ, це буде суперечити всіх принципам та стандартам Організації», - наголосила вона.

Член української делегації Олексій Гончаренко акцентував увагу членів Асамблеї на тому, що незважаючи на всі виступи та слова, доповідь стосується РФ і ціль доповіді - підкоритися шантажу з боку РФ, тим самим забезпечити безумовне її повернення до ПАРЄ. «Прихильники цього плану не люблять називати це капітуляцією, вони називають це "діалог" та "компроміс". Але компроміс - це коли дві сторони змінюють свої позиції, щоб зробити їх ближчими одна одній. Росія взагалі не змінила свою позицію. І не виконує жодне рішення, прийняте Парламентської Асамблеї Ради Європи. І тому це не компроміс», - зазначив парламентарій.

Заступник Голови Української делегації Сергій Соболєв сказав, що повністю погоджується з думкою, що парламентарії не можуть нести відповідальність за дії своїх урядів, навіть за кримінальні дії. Але це не стосується Російської Федерації. Російська Федерація прийняла новий закон згідно з яким, якщо хтось оголосить, що Крим є територією України, вони будуть ув'язнені. Люди кажуть, що 100 мільйонів або 120 мільйонів громадян Російської Федерації повинні мати можливість звертатися до Європейського суду з прав людини, але, відповідно до закону, прийнятого більше двох років тому Державною Думою Росії, остаточне рішення належить Конституційному Суду Російської Федерації.

Член української делегації Ірина Геращенко сказала, що декілька днів тому отримала листи від двох українських політичних в’язнів Кремля: один від українського журналіста Р.Сущенка, інший від О.Сенцова. Вони вдячні усім європейським політикам, які борються за їх звільнення. Вони закликають всіх нас не переставати боротися за звільнення всіх українських політв'язнів. Вони також закликають нас продовжувати захищати демократичні цінності та принципи і боротися проти російської агресії. І.Геращенко нагадала всім парламентаріям, що в 2015 році члени Асамблеї проголосували за резолюцію, яка вимагала звільнення О.Сенцова, але він зараз вмирає у в'язниці. «Російська Федерація нічого не зробила для звільнення політв'язнів, не повернула Крим Україні, не відкликає своїх військових з Донбасу, не визнає причетність до катастрофи MH17. Парламентаріям було сказано, що Рада Європи не зможе вижити без участі Російської Федерації. Україна, незважаючи на економічну кризу та незважаючи на скромний бюджет, погодилася надати додаткові 400 тисяч доларів до бюджету Ради Європи. Україна є країною, яка цінує принципи. Українська делегація рішуче виступає проти ідеї ослаблення прав і повноважень Асамблеї», - наголосила І.Геращенко та закликала парламентаріїв не зраджувати принципам Асамблеї.

Член української делегації Олег Ляшко акцентував увагу парламентаріїв на тому, що чотири роки тому після окупації Донбасу та Криму Асамблея прийняла рішення щодо російської делегації в ПАРЄ, але з того часу нічого не змінилося. «Путін не виконав жодної вимоги. Його війська продовжували вбивати громадян України. Два мільйони українців позбавлені житла, роботи. Росіяни вбивають людей у Великобританії, Сирії; частини України, Молдови, Грузії, Азербайджану окуповані. Існують також конфлікти на європейському континенті, що відбуваються за участю російських військ. Зранку цього дня в Чернігівщині диверсанти підірвали великий склад боєприпасів, внаслідок чого десятки тисяч людей евакуйовані».

На цей час в Парламентській Асамблеї, яка була створена 70 років тому, щоб виступати за принципи та цінності, парламентарі говорять про повернення Росії. Парламентська Асамблея Ради Європи, на яку дивляться українці, на регулярній основі розповідає, що Європа це зразок і їй треба наслідувати. Але ми бачимо лише зраду, домовленості, пріоритети заради грошей, а не заради принципів», - зазначив український депутат.

О.Ляшко закликав парламентаріїв не показувати поганого прикладу не тільки українцям, але й усьому світу. На його думку повернення Росії до ПАРЄ - перемога Путіна в гібридній війні, яка ведеться не тільки проти України, але й проти Ради Європи.

Член української делегації Борислав Береза звернув увагу парламентаріїв на те, що РФ не розуміє цивілізації, культури та правил поведінки, вона розуміє тільки мову сили. Метою цієї доповіді є участь Росії в ПАРЄ. Ця доповідь підриває європейські демократичні стандарти. Б.Береза закликав всіх не забувати те, що РФ зайняла Крим, і вона винна у подіях на Донбасі.

Завдяки зусиллям української делегації, члени Асамблеї проголосували про перенесення розгляду питання «Підвищення ефективності процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування» на наступний рік.

Також цього дня відбувся захід, організований членом української делегації В.Новинським на тему: «1030-річчя хрещення Київської Русі». Члени Асамблеї мали можливість ознайомитися з виставкою, серед експонатів якої було факсимільне видання першої Біблії українською мовою, опублікованої в 1561 році - «Пересопницьке Євангеліє», а також послухати хор духовної семінарії і переможця музичного конкурсу «Голос країни-2017», протоієрея Олександра Клименка.