Андрій Парубій: Ключовий документ нинішнього пленарного тижня - проект закону про мову

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 жовтня 2018, 12:30


Голова Верховної Ради України А.Парубій на початку засідання Погоджувальної ради у понеділок повідомив, що нинішнього пленарного тижня Парламент розгляне ряд законопроектів, «які голови Комітетів визначили як першочергові».

У вівторок на розгляд будуть поставлені законопроекти соціального спрямування – про оздоровлення і відпочинок дітей, про допомогу дітям журналістів, які загинули чи отримали інвалідність під час виконання професійних обов’язків, проект закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. «Закон про ЗМІ важливий, щоб ми могли завершити реформу, яку проводимо у роздержавленні ЗМІ», - сказав А.Парубій. Він зазначив, що Апарат Парламенту звернув увагу на важливість проекту закону про забезпечення офіційних публікацій законів України, про функціонування парламентської газети «Голос України». Голова Верховної Ради підкреслив, що «не продовженням дії цього видання ми обірвемо процес законодавчого забезпечення, ми не зможемо публікувати закони ухвалені Верховною Радою, а публікація у «Голосі України» означає остаточний момент затвердження закону і набуття ним чинності». А.Парубій звернувся до усіх фракцій підтримати цей закон – «він поза політикою, поза політичними дискусіями, він важливий для функціонування Верховної Ради».

За словами Голови Парламенту, у середу традиційно розглядатимуться ратифікації.

У четвер, на думку А.Парубія, розглядатиметься ключовий документ нинішнього пленарного тижня – проект закону про мову. «Є чотири законопроекти, які пройшли через профільний Комітет. Пропонуватиму розглядати законопроекти за повною процедурою, щоб усі доповідачі змогли виступити, і щоб був вибраний один із законопроектів, на базі якого ми зможемо здійснювати роботу до другого читання, - сказав Голова Парламенту-закон про мову це виклик, який стоїть перед Українським Парламентом, і на який ми маємо дати відповідь».

Також у четвер планується розглянути проект змін до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської і Кіровоградської областей, які минулого тижня Верховна Рада розглянути не встигла.