Відбулося ранкове пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 вересня 2018, 14:19

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, привітав усіх з святом Різдва Пресвятої Богородиці.

А.Парубій повідомив, що учора на 65-му році відійшов у вічність відомий український політик, письменник та громадський діяч, народний депутат України другого - четвертого скликань, колишній голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували його пам’ять.

Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Прем'єр-міністр і члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

У Верховній Раді відбувається представлення проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік №9000.

Законопроект представила перший заступник Міністра фінансів Оксана Маркарова.

О.Маркарова на початку виступу зазначила, що після масової економічної кризи, фінансової кризи, інфляції, девальвації національної валюти і рості державного боргу економіка повернулася до стійкого зростання. За попередні роки саме державні бюджети були дзеркалом реальної ситуації.

За словами першого заступника Міністра, кожен бюджет, починаючи з 2015 р., не тільки відображав ситуацію, яка була, а й закладав важливі реформи. Це й децентралізація, це й реформа освіти, це зміни в охороні здоров’я, це пенсійна реформа, Дорожній фонд і багато інших. Саме через державний бюджет всі ці реформи запроваджені профільними законами через великі зміни, через конкретні бюджетні програми.

О.Маркарова зазначила, що Уряд Гройсмана зробив своїм чітким пріоритетом повноцінне обговорення бюджету.

«Ми не тільки вчасно подаємо бюджет. Ми також обговорюємо з усіма комітетами, підкомітетами повноцінно бюджет для того, щоб бюджет був ухвалений всіма разом і виконувався», - наголосила вона.

Перший заступник міністра фінансів відзначила, що 2018 рік – рік економічного зростання і вже десять кварталів поспіль наша економіка зростає. За вісім місяців державний бюджет виконаний майже на 99%. Україна знову країна, яка зростає і бюджет 2019 року - бюджет розбудови країни.

За її словами, в проекті бюджету закладено наступні цілі: утримати макростабільність і зменшувати дефіцит, задіяти всі інструменти для прискорення економічного зростання, забезпечити мир і забезпечити суверенітет через фінансування безпеки і оборони, запровадити ефективне врядування і збільшити підзвітність і прозорість.

«Які головні ресурси закладені в нашому бюджеті?

Загальний ресурс - 1 трильйон 108 млрд. гривень, в т. ч. 994 млрд. по загальному фонду.

Фіскальна консолідація або простою мовою - здатність жити за власними можливостями є нашим пріоритетом. Всі чотири роки дефіцит державного бюджету зменшується і на 2019 р. ми ставимо чіткий пріоритет не перевищити 2,28%, не перевищити 90 млрд.

Ми зробили реальний аналіз доходів. Доходи, які ми закладаємо на 2019 рік є реалістичними і у їх виконанні ми не маємо жодних сумнівів. Також у 2019 році ми плануємо зменшити перерозподіл доходів через державний бюджет до 25%. Таким чином, зменшуючи роль держави і даючи певні послаблення економіці».

Перший заступник Міністра фінансів назвали борг найбільшим викликом державного бюджету на 2019 р. - 417,4млрд. гривень. Це безпрецедентна цифра, яку в наступному році доведеться витрати на погашення та обслуговування боргу.

О.Маркарова доповіла про основні макропоказники бюджету наступного року.

Голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко у виступі відзначив, що представлення законопроекту відбувається у визначений законодавством термін. Таким чином, Верховна Рада має можливість належним чином розглянути документ за визначеною Регламентом повною спеціальною процедурою.

А.Павелко повідомив, що у середу на засіданні Комітету Міністерство фінансів презентувало основні показники і пріоритети Державного бюджету на 2019 рік. У Комітеті було проведено загальну дискусію, під час якої наголошувалося на окремих проблемних питаннях, які потребують подальшого обговорення.

Голова Комітету зазначив, що Комітет розпочав грунтовне опрацювання законопроекту, Комітет також має розглянути пропозиції народних депутатів до законопроекту та на перше читання підготувати відповідні висновки та пропозиції.

А.Павелко звернувся до народних депутатів подавати пропозиції не пізніше 1 жовтня і закликав усіх до конструктивної і плідної роботи над проектом бюджету.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Із заключним словом виступив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що Уряд вкотре вчасно подав проект бюджету до Верховної Ради і підійшов чесно до його формування, виходячи з макропрогнозу. Він підкреслив, що бюджет країни має бути збалансованим.

В.Гройсман сказав, що в Уряду є чіткі пріоритети на 2017-2019 роки. «Можливо, вони далекі від ідеалу, але я точно знаю, що з кожним роком ми інвестували свої зусилля в зростання економіки і економіка демонструє таке зростання», - сказав він.

Серед проблем Прем’єр-міністр особливо виділив необхідність виплати боргів, бо бюджети наступних років «будуть розплачуватись за гріхи минулого».

Він наголосив, що Уряд продовжує спрямовувати зусилля на розвиток економіки, стимулювання зростання інвестицій, без якого не буде економічного зростання. А зі слабкою економікою не зможе бути сильною й українська армія.

Прем’єр-міністр також підкреслив, що потрібно посилювати відповідальність як центральної влади, так і місцевої, яка сьогодні отримала колосальні ресурси.

В.Гройсман закликав депутатів до дискусії стосовно запропонованого бюджету. «Треба говорити відверто, там, де є здобутки, давайте говорити, що є здобутки, а там де є прорахунки, то давайте говорити, що вони є, але і говорити, як з них виходити», - сказав він.

Прем’єр-міністр запропонував парламентаріям об'єднатися і працювати над бюджетом на 2019 рік «фундаментально, чесно, без популізму і прицілу на наступні вибори». «Ми маємо зробити Україну сильною і, я переконаний, що в цьому нас нічого не роз'єднує, а навпаки», - сказав В.Гройсман.

«Я переконаний, що ми насправді зробимо фундаментально документ, виходячи з реального стану економіки і викликів минулого, оскільки близько 400 мільярдів минулих боргів не здатне компенсувати жодне економічне зростання», - підкреслив Прем’єр-міністр.

На цьому представлення проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік завершено.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд закрила ранкове засідання.

24-28 вересня народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання відбудеться у вівторок, 2 жовтня.