Ірина Геращенко: «Україна виступає за активізацію культурно-гуманітарного діалогу з Чеською Республікою»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 вересня 2018, 10:29

 

 У четвер, 13 вересня, під час зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко з  Першим заступником Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілуше Горською було обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці, зокрема, у галузі культури, освіти та гуманітарної взаємодії. Перший віце-спікер висловила вдячність за послідовну і солідарну підтримку України Чеською Республікою державного суверенітету та територіальної цілісності України і продовження санкцій проти Російської Федерації.

Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську, Ірина Геращенко наголосила, що питання звільнення заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України, залишається заблокованим через позицію російської сторони.

Обговорюючи безпекову ситуацію на Донбасі, Ірина Геращенко підкреслила, що наразі сім відсотків української території України залишаються окупованими. При цьому вона наголосила, що  міжнародні організації не мають доступу до окупованого Криму та Донбасу, де систематично фіксуються порушення прав та свобод громадян України. За словами І. Геращенко, 70 українців та представників кримськотатарського народу незаконно утримують виключно за проукраїнську позицію, до них застосовують методи фізичного та психологічного насильства. 

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганських областях  повідомила, що наразі на всіх міжнародних рівнях задля повернення миру на Донбас порушується питання розгортання  миротворчої місії ООН.

У ході зустрічі також було обговорено питання протидії російській пропаганді, гібридним методам війни РФ. Сторони також обмінялись думками щодо загроз втручання у виборчі процеси.

Інформуючи про плани Українського парламенту на поточну сесію, Ірина Геращенко відзначила, що посилення сектору національної безпеки та оборони залишається пріоритетним напрямом. Політик повідомила, що найближчим часом у Парламенті буде зареєстровано законопроект про гуманітарне розмінування.

Перший віце-спікер повідомила, що, незважаючи на складні економічні умови, Парламент впроваджує  антикорупційну, пенсійну, освітню, медичну реформи, а також реформу у сфері децентралізації влади.

Своєю чергою, Мілуше Горська запевнила у подальшій підтримці України у боротьбі за відновлення територіальноі цілісності, а також відзначила важливість активізації міжпарламенстьского діалогу.

У зустрічі також взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.