Відбувся круглий стіл на тему: «Енергетична безпека України: домашня робота чи продукт міжнародної співпраці?» (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 вересня 2018, 18:00

Круглий стіл проведено з ініціативи Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та за сприяння дослідницької компанії «Центр досліджень енергетики».

Як повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради, відкриваючи засідання, голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій, Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська зазначила, що питання енергетичної безпеки не може стосуватися лише однієї країни, оскільки Україна пов’язана з іншими державами, зокрема, здійснює транзит з Російської Федерації. «І зараз нам потрібно більше звертати увагу на те, як ми вибудовуємо міжнародні відносини, як ми знаходимо спільні інтереси, відстоюємо наші інтереси, як створюємо умови, щоб вони були на нашому боці. Це особливо важливо у контексті гібридних загроз, які ми маємо у зв’язку із війною на сході країни», - сказала вона.

За словами керівника підкомітету, серед зовнішніх питань енергетичної безпеки слід відзначити всім відомий «Північний потік 2», проти якого виступає значна частина європейських країн, а також питання інформаційної безпеки, оскільки агресор часто застосовує дезінформацію, щоб ввести в оману наших партнерів. Також гостро стоять питання захисту критичної інфраструктури.

Не менш важливими для енергетичної безпеки є внутрішні питання, зокрема, те, як ми будемо використовувати нашу газотранспортну систему, чи буде збережений транзит і на яких умовах; збільшення видобутку газу в Україні; ціна на газ для споживачів; облік газу, а також ряд питань, що стосуються ринку відновлювальної енергетики.

«Задля комплексного вирішення усіх цих питань ми зараз підготували проект Закону про енергетичну безпеку і будемо працювати над цим законом, щоб створити інституцію, яка буде системно займатися енергетичною безпекою України», - зазначила Н.Кацер-Бучковська.

Вона також додала, що значний вплив на енергетичну безпеку має політична ситуація, пов’язана із наближенням виборів, тому ми маємо обговорювати і напрацьовувати єдине бачення реформ на три-п’ять років наперед, незалежно від політичної кон’юнктури.

Виступаючи на засіданні, заступник голови Комітету Ольга Бєлькова повідомила, що, за оцінками міжнародних експертних організацій, Україна, з огляду на ризики, на жаль, посідає найнижче місце в групі із 25 країн, які мають велике споживання енергії. Так, нашу країну характеризують найбільші енергетичні витрати на одиницю ВВП і залежність від імпорту газу. Також ми на останньому місці за показниками витрати будь-якої енергії на виробництво, оскільки використовуємо її неефективно. Водночас Україна має хороші показники з витрат газу на душу населення і з диверсифікації джерел електроенергії.

О.Бєлькова зазначила, що в останній рік перед виборами Парламент має зосередитися лише на найважливіших питаннях, яким, зокрема, є газ. «Ми вже зафіксували значні позитивні зміни на ринку газу, доклали зусилля для зміни іміджу України у частині можливості залучення інвестицій у власний видобуток, ведемо роботу для призупинення будівництва «Північного потоку 2» і ці питання прямо впливають на енергетичну безпеку країни. Водночас, на її думку, ми повинні зосередитися на тому, як країна споживає газ. «Навіть, якби ми повністю забезпечували себе газом власного видобутку, країна залишилася б на 25-му місці із таким неефективним споживанням. І це є найбільший виклик, який стоїть перед Україною. Ми повинні продовжувати всі ринкові реформи, навіть якщо вони болючі і навіть для декого соціально несправедливі, але це єдиний спосіб вивести країну, коли всі підприємства будуть енергоефективними і випускати конкурентну продукцію», - сказала заступник голови Комітету.

Виступаючи на засіданні круглого столу, депутат Сейму, екс-прем’єр-міністр Литовської Республіки Андрюс Кубілюс висловив думку, що Україна вже досягла значного успіху у реформуванні нафтогазової системи. Він також поділився досвідом своєї країни з реформування нафтогазової сфери.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко у своєму виступі зазначила, що головним питанням енергобезпеки є зменшення енергозалежності. Верховна Рада ухвалила низку важливих і реформаторських законів у сфері енергетики, спрямованих на покращення енергоефективності і Парламент має добиватися їх виконання від Уряду.

Як зазначила вона, Україна сподівається, що США буде застосовувати санкції до компаній, які займаються будівництвом «Північного потоку-2».

Під час засідання голова правління ПАТ «НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв підкреслив, що для країни одним із основних питань енергетичної безпеки є збереження транзиту територією України. На його переконання, «саме збереження транзиту, не тільки позитивно позначається на енергетиці країни, а й допоможе уберегти Україну від масштабної агресії з боку Російської Федерації».