Ірина Геращенко взяла участь у відкритті виставки «За нашу і вашу свободу 1968-2018»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 вересня 2018, 18:12

 

13 вересня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у відкритті виставки «За нашу і вашу свободу 1968-2018», присвяченої долям тих людей, мешканців країн Східного блоку, які вирішили у різний спосіб протестувати проти окупації: виходили на мирну демонстрацію на Красній площі в Москві, підписували листи проти радянського вторгнення в ЧССР, підтримували засуджених учасників протестного руху.

Ірина Геращенко назвала символічним місце розміщення виставки –Майдан Незалежності, місце, яке стало для українців символом боротьби за свободу під час подій Революції Гідності, де вшановують пам`ять та прощаються із військовослужбовцями, які загинули на сході України від російсько-окупаційних військ.

Перший віце-спікер відзначила мужність тих, хто в 1968 році протистояв окупації радянському режиму та формував протестні рухи.

«Ми розуміємо, що пережила Чехословаччина у 1968 році, коли Радянський Союз ввів на її територію близько 200 тисяч солдатів і 5 тисяч  танків. Таке, на жаль, зараз відбувається на території України, де Росія, як правонаступниця СРСР застосовуючи ті ж самі методи КДБ окупувала Крим та частину Донбасу», - наголосила Ірина Геращенко.

 

Перший віце-спікер подякувала представникам Чеської Республіки за послідовну і солідарну підтримку України у протидії зовнішній агресії РФ. Уповноважений Президента України Ірина Геращенко наголосила на необхідності продовження санкційного тиску проти РФ задля деокупації Криму і Донбасу та звільнення незаконно утримуваних українців.

У відкритті виставки також взяв участь народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який був одним із тих, хто і ті часи виступив проти окупації Чехословаччини. Згадуючи злочини радянської влади, М. Джемілєв поінформував, що учасники протестних рухів розуміли, що свобода Чехословаччини сприятиме поваленню тоталітарного режиму СРСР. Мустафа Джемілєв нагадав імена тих, хто постраждав виборюючи свободу Чехословаччини, зокрема, і чеського юнака-студента, який вчинив акт жертовного самогубства в знак протесту проти окупації Яна Палаха.

Перший заступник Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілуше Горська подякувала за організацію виставки на Майдані Незалежності, де її зможуть побачити тисячі українців. Мілуше Горська зауважила, що незважаючи на велику кількість наукових робіт та досліджень на тему окупації Чехословаччини 1968р., ця тема потребує додаткового опрацювання та висвітлення задля інформування про наслідки тоталітарного режиму.

У відкритті виставки також взяли участь: народний депутат України Г.Гопко, Голова Український інститут національної пам'яті В. Вятрович,  Заступник голови СБУ В. Кононенко, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Р. Матула, релігієзнавець, історик І. Козловський.