«Зміни до Конституції можуть бути розглянуті вже наступного пленарного тижня», - Голова Верховної Ради України А.Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 вересня 2018, 16:28


Голова Верховної Ради України А.Парубій планує наступного пленарного тижня запропонувати для розгляду у Верховній Раді України питання змін до Конституції і введення в тіло Конституції зобов’язань із зовнішнього вектору України на євроатлантичний простір: вступ в ЄС і вступ до НАТО. «Я нагадаю, що ця тема є не новою, свого часу я запропонував, і ряд депутатів це підтримали: 8 червня 2017 р. ми внесли зміни в закон України, щоб визначити курс в НАТО як один з ключових напрямків зовнішньої політики України», - зазначив А.Парубій.

За його словами, «це було важливе рішення, колись цей напрям був визначений в Законі «Про засади зовнішньої і внутрішньої політики», і одного дня, у 2010 році, за Януковича, правляча більшість одним помахом руки викинула будь-яку згадку про НАТО з українського законодавства, яке стосується внутрішніх і зовнішніх засад політики України». «І логіка в тому, щоб це положення було не тільки в законі, а також і в Конституції. Вона дає гарантію, що ніколи більше не повториться ситуація, яка була в десятому році, коли можна змінити закон, і тим самим повністю змінити вектор розвитку країни, - сказав Голова Парламенту і додав. - Внесення в Конституцію цього положення передбачає набагато складнішу і набагато важчу процедуру – необхідно триста голосів і кілька сесій, як мінімум дві. Водночас, це дає досить тверді гарантії, що нікому не вдасться змінити зовнішньополітичний вектор нашої держави».

А.Парубій підкреслив, що підтримує подану до Парламенту ініціативу Президента, яка вже розглянута профільним Комітетом. «Нагадаю, це лише перший етап, бо перше голосування передбачає направлення до Конституційного суду, потім Конституційний суд дає свої висновки, відбувається друге голосування, де необхідно 226 голосів, і потім, на наступній сесії, має бути голосування у 300 голосів», - пояснив Голова Верховної Ради і запевнив, що робитиме все можливе, щоб чимшвидше ми пройшли всі етапи і змогли це питання остаточно вирішити.