А.Парубій визначив пріоритетні питання для опрацювання під час роботи на 9-й сесії Верховної Ради України VIII скликання

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 вересня 2018, 12:01

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку Погоджувальної ради депутатських фракцій (груп) привітав з початком нового, осіннього, політичного сезону.

А.Парубій визначив пріоритетні питання для опрацювання під час роботи на 9-й сесії Верховної Ради України VIII скликання.

Голова Парламенту наголосив, що одним з найголовніших напрямків, на яких має зосередитись Парламент, є ухвалення законопроектів, пов’язаних з національною безпекою України. Він нагадав про ухвалення наприкінці минулої сесії закону про національну безпеку, який передбачає імплементацію і прийняття ряду пов’язаних з ним законів: про Службу безпеки, про розвідувальні органи, про державне оборонне замовлення, а також закон про окремий парламентський комітет, який би здійснював парламентський контроль над сектором безпеки, розвідувальними органами.

Також А.Парубій повідомив, що мав розмову з головою Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторією Сюмар щодо підготовки пропозицій з інформаційної безпеки, адже, за словами Голови парламенту, «якщо ми не зможемо захистити свій внутрішній інформаційний простір, нам буде важко говорити про захист від зовнішньої агресії». «На жаль, за це літо наш внутрішній інформаційний простір зазнав атак з боку тих людей, які відверто працюють на країну-агресора», - зазначив А.Парубій.

Також серед пріоритетів осені традиційно є Державний бюджет України. Голова Верховної Ради наголосив на важливості того, аби цей документ був поданий до парламенту вчасно, «щоб ми змогли пройти обговорення Бюджету в парламенті, як і минулого року, до його прийняття».

Наступним важливим питанням А.Парубій назвав блок питань, що стосуються виборчого процесу. «Ми розпочинаємо виборчий рік, і важливо, аби ми цієї осені завершили питання формування ЦВК, також нагадую про виборчий Кодекс – це найбільший законопроект по кількості правок», - сказав Голова Верховної Ради і додав, що розгляд цього питання «може зайняти не один, а два пленарних тижня».

Голова Парламенту висловив переконання, що протягом цієї сесії має бути розглянутий Закон про мову. «Після того, як Конституційний суд скасував так званий «Закон Колєсніченка-Ківалова», є законодавчий вакуум, який ми повинні заповнити», - сказав А.Парубій, повідомивши, що нині зареєстровано п’ять законопроектів щодо мови, і більшість з них вже розглянута профільним Комітетом; нині ж необхідно вийти на один узгоджений законопроект.

Перелічуючи законодавчі пріоритети дев’ятої сесії Верховної Ради України, Голова Парламенту назвав «два дуже важливих блоки, які будуть пронизувати осінь – питання законів, необхідних для євроінтеграції і виконання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом». Він нагадав про започатковану минулої весни практику, коли з усіх парламентських комітетів був зібраний загальний перелік законопроектів, необхідних для євроінтеграції.

А.Парубій повідомив, що запропоновано також розглянути блок економічних законів. «Ми складали загальний план попередньої сесії, цієї сесії ми повинні зробити те саме у дуже чіткій координації між нашими комітетами і урядом», - сказав він.

Торкаючись питання змін до Конституції, Голова Верховної Ради нагадав, що Конституційний суд дав свій висновок по двох законопроектах про недоторканність, тому необхідно ці законопроекти розглянути і ухвалити рішення.

Він висловив свою думку, що у разі внесення пропозицій щодо закріплення в Конституції стратегії України вступу в ЄС і НАТО як частини Конституції, він як Голова Верховної Ради буде цю ініціативу «всіляко активно підтримувати, щоб зробити незворотними ці ключові зовнішньополітичні стратегії».

Також, за словами А.Парубія, одним із основних напрямків діяльності Верховної Ради цієї сесії буде реформування Парламенту, зокрема, щодо кількості комітетів та їх розподілу за методом Д’Ондта, та посилення контрольної функції вищого законодавчого органу країни.