Ірина Геращенко: «Ми докладаємо максимальних зусиль задля звільнення заручників та політв’язнів Кремля і розраховуємо на більш активну позицію наших міжнародних партнерів у цьому питанні»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 серпня 2018, 10:30


27 серпня Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко взяла участь у ХІІІ нараді керівників закордонних дипломатичних установ України.

Перший віце-спікер детально поінформувала учасників наради про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, де пріоритетним питанням залишається звільнення незаконно утримуваних громадян України і пошук зниклих безвісти.

«Ми не робимо виключень між в`язнями, які утримуються на окупованих територіях і українцями, які утримуються в Росії за політичними мотивами. Ми боремося за звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України. Це є чіткою директивою Президента України», - заявила  І. Геращенко.   

Водночас, представник гуманітарної підгрупи ТКГ І.Геращенко повідомила, що процес звільнення суттєво гальмується через деструктивну позицію представників РФ і їхніх маріонеток. За її словами, ще одним проблемним питанням у підгрупі залишається приховування  інформації про кількість і місце утримування громадян України на тимчасово окупованому Донбасі. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко також висловила сподівання, що під час  засідань у Мінську,  координатори ОБСЄ мають займати більш активну позицію задля пошуку механізмів імплементації мінських угод. 

«Ми очікуємо від координаторів ОБСЄ більш активної і конструктивної позиції, глибокого занурення в проблематику питань порядку денного засідань, а не поверхневої модерації», - наголосила І. Геращенко.  

Представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ І.Геращенко вважає, що  РФ намагається дискредитувати зусилля української влади, яка бореться за якнайшвидше звільнення українців.

«Кремль розігруватиме карту заручників на українських виборах, підігруватиме проросійським кандидатам задля дискредитації зусиль української влади, яка бореться за якнайшвидше звільнення заручників та політв’язнів Кремля», - наголосила вона.

Насамкінець політик закликала представників дипломатичної служби посилити інформаційну і роз’яснювальну роботу в країнах перебування стосовно громадян України, незаконно затриманих та засуджених в РФ та на окупованих територіях України.

«Посилення санкційного тиску проти Москви є необхідною умовою задля звільнення незаконно утримуваних українців», - наголосила Ірина Геращенко.