Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко разом з народним депутатом України Іриною Фріз відвідала з робочим візитом Донбас

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України
16 липня 2018, 10:30

14 липня 2018 року Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко разом із головою підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Головою Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Іриною Фріз перебували з робочим візитом на сході України.

Під час візиту народні депутати України ознайомились із безпековою та гуманітарною ситуацією на Донбасі, оглянули стан відновлення пошкоджених інфраструктурних об'єктів та ознайомились із проведенням робіт з розмінування на зазначеній території.

Ірина Геращенко повідомила, що найближчим часом, разом з депутатами І.Фріз та Марією Іоновою, іншими колегами, планують  внести законопроект про гуманітарне розмінування, який врахує досвід Хорватії, інших країн в питанні протимінної діяльності. Вона вважає необхідним законодавчо врегулювати проблему гуманітарного розмінування на осінній сесії.

Політик нагадала, що кілька раніше зареєстрованих законопроектів, що стосуються цієї проблематики, були не підтримані профільним комітетом ВР.

Політики ознайомилися з ходом розмінувальних робіт на Луганщині, до розмінування в районі ООС залучено 39 груп. Зокрема, в Луганській області щодня перевіряється на наявність вибухонебезпечних предметів близько 2 гектари землі. За різними оцінками, на Донбасі більше 7 тисяч гектарів землі вимагають обстеження на можливе забруднення вибухонебезпечними предметами, роботи по розмінуванню триватимуть довгий період часу.

Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв ознайомив депутатів  з роботою Штабу ООС, який був створений після вступу в дію Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Керівник ООС відзначив високий рівень координації і співпраці з усіма силовими структурами, задіяними в операції.

«Парламент ухвалив важливий і своєчасний закон, який високо оцінюється як військовими, так і іншими структурами», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

У рамках робочого візиту, Перший віце-спікер також відвідала будівництво зруйнованого у 2014 році бойовиками шляхопроводу біля м. Попасна,  над відновленням якого працюють військовослужбовці спеціальної служби транспорту, яка перейшла до Міністерства Оборони. Також депутати оглянули відкритий 20 червня і відбудований силами спеціальної служби міст в селі Троїцькому. Політики побували в кількох населених пунктах, які найбільше страждають від ворожих обстрілів, зокрема, в Троїцькому і Золотому 4. З місцевими жителями говорили про проблеми заблокованого бойовиками КПВВ « Золоте».

Також за підсумками візиту народні депутати підготують запити до уряду щодо необхідності прийняття постанов Кабінетом Міністрів про перетин товарів через КПВВ та застосування зброї в ООС. Також буде подано до Верховної Ради зміни до закону про Збройні сили, щодо застосування зброї в ООС. Народні депутати України поспілкувались із військовими 14 ОСБР та 81 ОДШБР.

Народні депутати І.Геращенко та І.Фріз вручили відзнаки Верховної Ради України жінкам-військовослужбовцям. Перший віце-спікер подякувала за службу жінкам-військовослужбовцям 90 ОДШБ 81 ОДШБР. Також  у рамках благодійної акції "Бібліотека для Донбасу" народні депутати України передали військовослужбовцям книжки української літератури. Всього за чотири роки акції на Донбас було передано понад 35 тисяч книжок.