«Ми глибоко стурбовані утримуванням в повній ізоляції заручників та полів`язнів Кремля на тимчасово окупованих територіях України та в Росії та розраховуємо на вжиття МКЧХ відповідних заходів для з`ясування стану здоров`я та умов незаконного утримування українців», - Ірина Геращенко під час зустрічі із Директором з операційної діяльності МКЧХ Домініком Стілхарт

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 липня 2018, 20:07


 

9 липня відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко з делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста на чолі із Директором з операційної діяльності МКЧХ Домініком Стілхарт.

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань щодо співпраці з МКЧХ для вирішення гуманітарних проблем громадян України, які постраждали від збройної агресії РФ на Донбасі, зокрема, у сферах: охорони здоровя, поліпшення житлових умов та відновлення інфраструктури, зокрема, й обєктів критичної інфраструктури, продовольчої допомоги постраждалим, інформування про загрози мінної безпеки, підтримки родичів осіб, зниклих безвісти.

У ході зустрічі також було обговорено питання щодо відновлення мосту у Станиці Луганській. Співрозмовники висловили сподівання, що реалізація цього проекту, що здійснюється за участі МКЧХ, буде завершена найближчим часом.

Особливої уваги на зустрічі було надано питанню звільнення заручників та політвязнів, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України та в РФ, і питанню допуску представників міжнародних гуманітарних місій та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до незаконно утримуваних українців. Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко поінформувала, що попри домовленості, досягнуті у червні під час телефонних розмов Президентів України та РФ щодо відвідин Омбудсменом Л. Денісовою політв’язнів в РФ та в окупованому Криму, Росія їх не виконала. Перший віце-спікер зауважила, що під час перебування в РФ Л. Денісову не допустили до жодного громадянина України, який утримується за політичними мотивами в РФ. Ірина Геращенко також повідомила, що під час перебування в РФ Л. Денісова звернулась до Керівника Регіональної делегації МКЧХ в РФ, Білорусі та Молдови Магне Барту з проханням перевірити умови утримання та стан здоровя О. Сенцова, О. Кольченка, В. Балуха, С. Клиха, О. Шумкова та інших.

«Безстрокове голодування Володимира Балуха триває вже 113 день, Олега Сенцова – 57-ий. Ми розраховуємо на вжиття МКЧХ відповідних заходів для зясування стану здоровя та умов незаконного утримування українців в окупованому Криму, на Донбасі та в РФ», - зауважила І. Геращенко.

Інформуючи про плани Парламенту на поточний тиждень, Ірина Геращенко повідомила, що у четвер, 12 липня запланований розгляд проекту Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» №5435 від 22.11.2016, який напрацьовувався, зокрема й за участі фахівців МКЧХ.

Своєю чергою, Директор з операційної діяльності МКЧХ Домінік Стілхарт наголосив на важливості отримання повного та безперешкодного доступу МКЧХ до тимчасово окупованих територій України.

Під час зустрічі співрозмовники також торкнулись питань: спрощення механізму соціальних та пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам в Україні, необхідності вдосконалення санітарно-гігієнічних та побутових умов на КПВВ на Донбасі, гуманітарного розмінування та спрощення роботи міжнародних гуманітарних організацій, акредитованих в Україні.

У зустрічі також взяли участь: Директор з фінансового забезпечення та логістики МКЧХ Кеті Самс, Глава делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліманн, заступник Координатора МКЧХ в Україні з питань захисту населення, відповідальний за роботу в місцях позбавлення волі Олександр Гріф та помічник Глави делегації МКЧХ в Україні Ксенія Квітка.