Члени української делегації в рамках проведення ХXVII-ї щорічної літньої сесії ПА ОБСЄ провели неформальний захід, присвячений впливу збройної агресії на довкілля

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 липня 2018, 15:00

8 липня 2018 року, в рамках проведення ХXVII-ї щорічної літньої сесії ПА ОБСЄ, проведено неформальний захід, присвячений впливу збройної агресії на довкілля за участю Міністра з питань екології та природних ресурсів Остапа Семерака, Президента Світового конгресу українців Євгена Чолія та членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ОБСЄ.

Під час заходу, організованому Постійною делегацією України в ПА ОБСЄ, були обговорені питання щодо складної екологічної ситуації на сході і півдні України, зокрема на тимчасово окупованих та анексованих територіях.

У ході обговорення учасники заходу наголосили як на необхідності захисту державного суверенітету України та її територіальної цілісності, так і на глибшому вивченні складної екологічної ситуації на тимчасово окупованих українських територіях, оскільки мова йде не лише про додаткове навантаження на екосистему, але й про низку суттєвих проблем довкілля, що виникли внаслідок збройної агресії.

Особливу увагу було зосереджено на питанні стану довкілля на Донбасі, яке було чутливим і актуальним ще до російської агресії. Але, звичайно, вона його критично загострила. Ситуація зараз прямує до катастрофічної, є дуже багато проблем. Всі знають про затоплення шахт, в результаті чого забруднюючі речовини з шахт, включаючи й радіоактивні та важкі метали, потраплятимуть в ґрунтові води, забруднюють річки, що ставить під загрозу постачання населенню питної води. Ще однією загрозою довкіллю є чисельні лісові пожежі. Також загрозою довкіллю є боєприпаси та міни, що знаходяться у землі.

Окремо член української делегації Р.Чубаров зупинився на екологічних проблемах АР Крим, у якому російські окупанти безконтрольно викачують питну воду з надр, що призводить до засоління землі, занепаду сільського господарства, руйнації місцевого ландшафту тощо.

«Вся ця ситуація стала прямим наслідком нехтування міжнародним правом з боку Російської Федерації, незаконної анексії АР Крим і міста Севастополь, а також розв’язування збройного конфлікту на сході України», - наголошувалося під час заходу.