Голова Комітету з прав людини Григорій Немиря взяв участь у четвертій зустрічі Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" на тему: "Перехідне правосуддя, демілітаризація, сталий мир: досвід Колумбії для України"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 липня 2018, 16:02

 

Захід відбувся за участю Хуана Фернандо Крісто, колишнього Міністра внутрішніх справ Колумбії, повноважного переговірника Гаванського переговорного процесу між Урядом Колумбії та представниками збройного угруповання Революційні збройні сили Колумбії (FARC), який працював над імплементацією мирної угоди і впровадженням правових реформ.

“Дуже важливо використовувати міжнародний досвід вирішення конфліктів не тільки для якомога скорішего завершення війни на Донбасі, а й для досягнення стійкого миру », - наголосив Григорій Немиря.

За його словами, усі конфлікти об‘єднує величезний страх, величезна недовіра, велика ненависть і майже відсутність довіри.

«Захист постраждалих та жертв, справедливість і повага до них може відновити довіру і допоможе вирішити конфлікт. Тоді це буде держава, яка дбає про своїх громадян»,- зазначив Григорій Немиря.

На його думку, для цього владі України потрібно проводити політику, спрямовану на захист прав і свобод вимушених переселенців та громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій частині території Донбасу (там, де для цього є хоч найменша можливість), а не дискримінувати цю категорію населення. Дуже важливим тут є відновлення соціальних виплат та забезпечення виборчих прав ВПО. Для цього, за його словами, Парламент має розглянути на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, №6692, розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, ООН, Ради Європи, Норвезької ради в справах біженців та громадських організацій, та який пройшов усі комітети ВРУ, та проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), №6240, який забезпечить можливість внутрішньо переміщеній особі, іншим мобільним всередині країни громадянам реалізувати свої законні та конституційні виборчі права на місцевих та парламентських виборах. Але, за його словами, «розгляд зазначених законопроектів у парламенті свідомо блокується».

“На жаль, зараз ми програємо боротьбу за серця та розум людей, які мешкають на Донбасі»,- зазначив народний депутат Олексій Рябчин.

Голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров закликав ліквідувати обмеження та заповнити прогалини, що не дозволяють державі захистити права і свободи громадян України, які постраждали на Донбасі.

«Наразі держава просто кинула напризволяще десятки тисяч власних громадян. Це просто ганьба»,- зазначив він.

У свою чергу Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш підкреслив, що заходи у рамках Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» надають можливість для проведення дуже необхідної і своєчасної дискусії та допомагають суспільству зрозуміти ситуацію на Сході України.

У свою чергу Хуан Фернандо Крісто розповів про досвід Колумбії у сфері моделей перехідного правосуддя, підходів та етапів мирного переговорного процесу, роботи з проурядовими силами самооборони, офіційної політики стосовно прав жертв конфлікту, демобілізації, роззброєння, реінтеграції комбатантів, стратегічних комунікацій, міжпартійному діалозі в рамках легітимної парламентської влади, ролі збройних сил та воєнної стратегії під час політичних переговорів.

За його словами «при вирішенні конфлікту та пошуку шляхів досягнення миру у Колумбії головну роль відігравала гуманітарна складова конфлікту, приділення уваги постраждалим ( вони безпосередньо брали участь у мирних перемовинах) та політична воля керівництва держави».

У зустрічі взяли участь Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, Голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, Представник України у підгрупі з питань безпеки Трьохсторонньої контактної групи Євген Марчук, народні депутати, представники міжнародних організацій та експерти.

 

Довідково:

Національна платформа "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" заснована консорціумом незалежних українських громадських організацій в партнерстві з Комітетом ВРУ з прав людини, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Міністерствами закордонних справ Швейцарії та Фінляндії за технічної підтримки міжнародної організації Crisis Management Initiative (CMI).

Цілями Платформи є створення і забезпечення функціонування позапартійної, професійної та інклюзивної платформи, відкритої для різних суб'єктів і осіб, які виступають за досягнення стійкого миру на території Луганської та Донецької областей, в тому числі ефективну політику реінтеграції та забезпечення національної єдності в Україні, обговорення методів деокупації регіону в контексті дотримання стандартів прав людини, а також міжнародного досвіду побудови заходів довіри і стійкого миру в плюралістичному суспільстві.

На базі Платформи проводяться щомісячні публічні заходи за участі представників українських центральних і місцевих виконавчих органів влади, народних депутатів, представників місцевих громад та регіонів, громадських організацій та міжнародних експертів, дипломатичних організацій і місій.