У Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулися слухання на тему: "Захист дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, та дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 липня 2018, 10:48

 

Голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний, відкриваючи слухання, які відбулися 4 липня, наголосив на тому, що тема слухань має стратегічне значення для держави, яка вже чотири роки перебуває в стані гібридної війни з Російською Федерацією.

А.Палатний зазначив, що сотні тисяч дітей перебувають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, майже 240 тисяч дітей мають статус внутрішньо переміщених осіб, у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, проживає понад 32 тисячі дітей. За експертними оцінками, сотні тисяч дітей постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

«У квітні цього року, завдяки активній позиції членів Комітету, небайдужих народних депутатів з інших комітетів, громадських організацій, спрощено порядок отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, розширено категорії дітей, які мають право на цей статус. Проте досі продовжується дискусія: кого віднести до дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, кому надати відповідний статус», підкреслив Артур Палатний. 

Голова Комітету наголосив на тому, що кожна дитина, яку опалило полум’я війни, має право на надання цього статусу та допомогу держави. Одні діти безпосередньо пережили жахи війни, другі - були вимушені покинути рідне місце, рідну школу, найкращих друзів, треті - втратили батьків, четверті - дочекалися з війни батьків, але хто - поранених, хто, - дякуючи Богові - неушкоджених. Тому, діти всіх учасників бойових дій є дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, і відповідні зміни необхідно вносити до Постанови Кабінету Міністрів України.

Артур Палатний зазначив, що стаття 301 Закону України «Про охорону дитинства» визначає такі першочергові завдання органів виконавчої влади:

відселення дітей до безпечних районів,

возз’єднання дитини з сім'єю;

створення умов для медичної, психологічної, педагогічної реабілітації та соціальної реінтеграції дітей.

А.Палатний наголосив: «Ми маємо проаналізувати виконання цих завдань органами виконавчої влади. Відселення дітей вже майже завершене, хоч для «сірої зони» це завдання досі залишається актуальним. Вкрай важливим є забезпечення возз’єднання дитини з сім'єю. Проте, для всіх постраждалих дітей необхідною є медична, психологічна, педагогічна реабілітація та соціальна реінтеграція, яка має враховувати характер стресу, який перенесла дитина та її психологічні особливості».

Голова Комітету звернув увагу учасників слухань на важливе питання: «Хто буде працювати з дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, надавати їм відповідний статус, необхідну допомогу? Відповідь здається простою - органи опіки і піклування, тобто районні державні адміністрації та виконавчі комітети міських, селищних, сільських рад. Проте, вони не зможуть в розумні терміни надати цей статус сотням тисяч дітей.

І ще одне гостре питання. Хто безпосередньо буде виконувати чорнову роботу зі збору документів та практичної роботи з цими дітьми? Служби у справах дітей та центри соціальних служб. Проте вони не мають необхідного кадрового потенціалу, щоб виконувати відповідні функції. Не виконуються вимоги Закону, ухваленого у січні минулого року щодо збільшення чисельності служб у справах дітей. І це відображається на всій роботі з дітьми».

Водночас, наголосив А.Палатний, коли не допрацьовує держава, втручаються інститути громадянського суспільства! Велика робота щодо підтримки дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, проводиться громадськими об’єднаннями, благодійними фондами, міжнародними організаціями. Особливо важливе значення для психологічної адаптації цієї категорії дітей відіграє оздоровчий заклад «Лісова застава», розташований у Вишгородському районі Київській області.

Учасники слухань заслухали доповіді заступника Міністра освіти і науки Павла Хобзея та заступника Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександри Чуркіної.

Павло Хобзей поінформував учасників слухань про заходи, що вживає Міністерство освіти і науки для забезпечення права на освіту дітей з окупованих територій Донецької та Луганської областей та дітей із території, що знаходиться вздовж лінії розмежування.

Олександра Чуркіна розповіла про надання центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціальних послуг сім’ям з дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, а також заходи, що вживаються Міністерством для забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей з Донецької та Луганської областей, захисту житлових прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи. Також Заступник Міністра розповіла про вдосконалення нормативно-правового забезпечення соціального захисту дітей.

«Державна соціальна програма «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», затверджена Кабінету Міністрів України у травні цього року містить окремий сьомий розділ «Забезпечення захисту прав та інтересів дитини в умовах воєнних дій чи збройного конфлікту», яким передбачено ряд першочергових заходів.

За період проведення антитерористичної операції за ініціативою Мінсоцполітики було ініційовано прийняття більше 10 постанов Уряду з цілого ряду важливих питань щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених дітей, зокрема:

- визначено механізми організації соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення діяльності прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, що перемістилися з тимчасово окупованої території України, зокрема виплати їм державної соціальної допомоги, отримання субсидії тощо;

- врегульовано механізм надання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та виплати відповідної грошової допомоги дітям, які прибули без супроводження батьків або інших законних представників та отримання довідки внутрішньо переміщеної особи студентами, учнями професійно-технічних навчальних закладів,

На даний час понад 600 дітей без супроводження взято на облік та соціальну стипендію отримують 8 887 внутрішньо переміщених учнів та студентів.

Уряд двічі в 2017 році підвищив розмір грошової допомоги дітям з інвалідністю, також суттєво збільшено допомогу людям з найбільш важкими формами інвалідності, і їх сім’ям.

Урядом була прийнята постанова Кабінету Міністрів України якою передбачено підвищення розміру грошової допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг дітям з 884 до 1 000 гривень; граничного розміру загальної суми грошової допомоги, що виплачується на сім’ю, з 2400 до 3 000 гривень та до 5 000 гривень багатодітним сім’ям.

11 квітня цього року Урядом вдосконалено Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, та розширено перелік категорій дітей, які можуть мати право на отримання такого статусу.

Так, доповнено перелік категорією дітей військовослужбовців, які загинули під час участі в антитерористичної операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, або батьки яких померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих у районах проведення АТО.

Також Порядком передбачено право на отримання статусу особою, яка в період здійснення антитерористичної операції не досягла 18 років.

Крім цього, Порядком спрощено перелік документів, що надаються для встановлення статусу» - зазначила у своєму виступі Олександра Чуркіна.

На слуханнях виступили правозахисники, які безпосередньо працюють з дітьми у так званій «сірій зоні», оздоровлюють дітей учасників бойових дій, дітей, які проживають на лінії зіткнення, надають їм психологічну та іншу допомогу.

Старший психолог позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Лісова застава» Ірина Сазонова розповіла про роботу закладу щодо психологічної реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Разом з нею виступали діти-інструктори закладу Ангеліна Касьянова і Олена Чашка, які, завдяки допомозі закладу, змогли повернутися до нормального життя, а потім стали надавати таку допомогу іншим дітям.

Голова правління громадської організації «Українська організація захисту прав дітей «Синє пташеня» Олена Развадовська розповіла про роботу щодо захисту прав дітей, які безпосередньо проживають на лінії зіткнення та постійно перебувають під обстрілами.

На слуханнях також виступили: народний депутат Наталія Королевська, представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім’ї Оксана Філіпішина, керівник Східної правозахисної групи Павло Лисянський, керівник секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання «Захист прав дитини - пріоритет держави» Людмила Волинець, директор Міжнародної благодійної організації «СОС Дитячі Містечка» Україна» Андрій Чупріков, виконавчий директор Громадської спілки «Українська мережа «За права дітей» Світлана Клочко, директор Благодійного фонду Ріната Ахметова Роман Рубченко, депутат Прилуцької районної ради Чернігівської області, голова обласного представництва Національної платформи «Жінки за Мир» Марі Шабалтас, керівник ГО "Ерлайт" Ігор Мирошниченко, Голова громадської ради при Державній службі статистики Тетяна Струбчевська, депутат Старобільскої районної ради Луганської області Владислав Кравченко.

Учасники слухань рекомендували Верховній Раді України прискорити розгляд та прийняття проектів Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за вербування, залучення та (або) втягування дітей до участі у військових конфліктах чи діях, №1412 та про соціальні послуги, №4607.

Також Кабінету Міністрів України було рекомендовано:

посилити контроль за виконанням Міністерством соціальної політики, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я вимог статті 301 Закону України «Про охорону дитинства»;

доручити відповідним центральним органами виконавчої влади, іншим органам державної влади здійснювати постійний моніторинг стану дотримання прав і свобод дитини та документування фактів порушення таких прав і свобод на тимчасово окупованих територіях України;

забезпечити вдосконалення процедури перетину дітьми лінії розмежування, видачі паспортів громадян України дітям, які проживають на окупованих територіях, видачі документів дітям віком до трьох років, які вперше перетинають лінію розмежування.