До 77-ї річниці Акту відновлення Української держави 30 червня 1941 року розгорнуто експозицію «Відновлення української державності в умовах Другої світової війни»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 липня 2018, 14:44

 

З нагоди відзначення 77-ї річниці Акту відновлення Української держави, проголошеного 30 червня 1941 року, в кулуарах І-го поверху Верховної Ради України  розгорнуто експозицію під назвою «Відновлення Української Держави в умовах Другої світової війни», на якій представлені фотографії та документи цієї історичної події. Захід ініційовано Всеукраїнським благодійним фондом «Соборність», Міжнародним благодійним фондом імені Ярослава Стецька за підтримки народного депутата України Юрія Шухевича.

На початку Другої світової війни ОУН, під керівництвом Степана Бандери, розпочала підготовку до відновлення Української державності. З вибухом німецько-більшовицької війни в Україну вирушили похідні групи ОУН для встановлення української влади. 30 червня 1941 р. до Львова першими вступили батальйон «Нахтігаль» під командою  сотника Романа Шухевича, та група членів ОУН на чолі з Ярославом Стецьком, із завданням проголосити відновлення української Державності.

        

Ярослав Стецько від імені Проводу ОУН зачитав проект Акту Проголошення Відновлення Української Держави, який був схвалений Національними Зборами.

Ярослава Стецька обрано Головою Українського Державного Правління та уповноважено сформувати уряд.

Акт відновлення Української Державності задекларував українську самостійну політику. Міжнародній спільноті було заявлено, що український народ не мириться з жодною імперською окупацією, ні з комуністичною, а ні з німецько-фашистською, що він буде продовжувати боротьбу до кінця.

На відкритті експозиції голова Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь продемонстрував присутнім унікальний артефакт – печатку українського уряду «Українське державне правління».

З експозицію можна ознайомитися протягом пленарного тижня з 03 до 06 липня  2018 року в будинку Верховної Ради України (вул. М. Грушевського, 5).

Вхід за картками акредитації.