Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів у смт. Авангард Одеської області круглий стіл: "Актуальні питання у сфері розвитку співробітництва територіальних громад та механізми лобіювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 червня 2018, 09:17

 

У ході засідання учасники обговорили практику впровадження механізмів співробітництва територіальних громад, зокрема у Полтавській області, питання інституційного та ресурсного забезпечення такого співробітництва, а також механізми лобіювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади.

Заступник голови Комітету Сергій Кудлаєнко підкреслив важливість існування різних механізмів розвитку місцевого самоврядування, і одним з таких механізмів на рівні з об’єднанням територіальних громад, безперечно є міжмуніципальне співробітництво, яке дозволяє громадам оптимізувавши свої ресурси досягнути більш якісного рівня надання послуг населенню та створити комфортні умови для проживання в населених пунктах. Він також зазначив, що ефективно організоване лобіювання є запорукою врахування інтересів місцевого самоврядування при прийнятті рішень органами державної влади і по своїй суті лобіювання є взаємодією сторін у виробленні спільних позицій, консолідацією спільних зусиль для підготовки якісних правових актів.

Вітаючи учасників заходу, голова підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету Андрій Река звернув увагу на ефективності механізмів міжмуніципального співробітництва у вирішенні питань функціонування громад, зокрема, у сферах поводження з побутовими відходами, побудові системи захисту від надзвичайних ситуацій, реалізації спільних проектів тощо. Як приклад, голова підкомітету поінформував про діяльність територіальних громад у Полтавській області, яка є абсолютним лідером по кількості угод про співробітництво. Саме у Полтавській області завдяки спільній роботі обласної ради, обласної державної адміністрації, активності органів місцевого самоврядування, проектів міжнародної технічної допомоги побудована системна робота по популяризації інструментів міжмуніципального співробітництва, яка включає елементи співфінансування проектів з різних бюджетів, підготовки кадрів, надання консультативної допомоги.

Експерт швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO В’ячеслав Сороковський у своєму виступі підкреслив, що це не перший подібний круглий стіл, який DESPRO проводить спільно з Комітетом, зокрема в регіонах. Важливо, що в межах таких регіональних дискусій є можливість як продемонструвати історії успіху об’єднання громад з метою вирішення спільних задач, так і отримати зворотній зв’язок від громад щодо викликів у налагодженні співробітництва. Разом з тим, не зважаючи на помітний рух у напрямку налагодження партнерських зв’язків між територіальними громадами, в Україні динаміка такого співробітництва поки що не набула бажаних темпів. Великою лишається потреба у подібних заходах обміну найкращими практиками впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад» в регіонах. Тому незабаром проект DESPRO планує у партнерстві з Комітетом провести в Одеській області семінар за даною тематикою та продовжить підтримувати розвиток цього напрямку реформи.

Експерт проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» Денис Базилевич наголосив на важливості професійного лобіювання інтересів органів місцевого самоврядування, зокрема об’єднаних територіальних громад, в органах державної влади. Експерт посилався на досвід США та провідних європейських країн, у яких інститут представлення інтересів через механізми лобіювання має глибокі історичні коріння та ефективно функціонує. На сьогодні, в умовах проведення реформи та передачі суттєвих повноважень на місця, існує запит на проведення навчання професійному лобіюванню та об’єднанню в коаліції, адже проблеми в органах місцевого самоврядування не є унікальними, та можуть бути ефективніше вирішені у процесі консолідації зусиль. У якості практичних аспектів були наведені приклади лобіювання законопроектів, спрямованих на зменшення адміністративних бар’єрів у сфері експорту послуг, зовнішньої реклами та лобіювання інтересів місцевої громади м. Южне на обласному рівні щодо політики надання транспортних послуг.

Головний консультант Комітету Степанян Гайк звертаючи увагу на системні питання співпраці органів державної влади та органів місцевого самоврядування зазначив, що суб’єктом співпраці має бути не окремий орган місцевого самоврядування, а організація, утворена значною кількістю таких органів. Звичайно, за кожним органом місцевого самоврядування залишається право на індивідуальне звернення до відповідних органів державної влади для вирішення своїх особливих питань, але співпраця як постійно триваючий процес може бути ефективною тільки з колективним суб’єктом. Така логіка закладена і в Законі України «Про асоціації органів місцевого самоврядування». Більше того, така організація може вирішувати не тільки питання лобіювання власних інтересів, а і вирішення внутрішніх проблем.

У свою чергу експерт Всеукраїнської асоціація центрів надання адміністративних послуг Надія Прокопів-Старчевська зазначила, що Асоціація як організація, яка вже об'єднує 36 центрів надання адміністративних послуг з 20 регіонів України активно виступає за внесення змін у національне законодавство в частині спрощення надання адміністративних послуг та підвищення їх якості. Об’єднавши навколо себе професійне середовище і, таким чином, виступаючи одним суб’єктом Асоціація має можливість ефективно лобіювати інтереси місцевого самоврядування в органах державної влади, зокрема, в Комітеті, а також Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, які охоче йдуть на співпрацю, розуміючи високий професійний рівень та практичний досвід членів Асоціації.

Участь у круглому столі взяли народні депутати, представники Одеської обласної ради, Полтавської обласної ради, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування Одещини та їх асоціацій, громадськості, міжнародних інституцій.

Захід відбувся за сприяння і підтримки швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні».