«Ми зацікавлені у розвитку і зміцненні відносин з Великою Британією», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 червня 2018, 21:00



На початку зустрічі зі Спікером Палати лордів Парламенту Великої Британії лордом Франклином Фаулером А.Парубій заявив, що Україна завжди була частиною європейського простору, і події 2013-2014 року засвідчили, що європейський вибір – це вибір українців.

А.Парубій наголосив, що для України важлива міжпарламентська співпраця України і Великої Британії. «Ключові питання для нас сьогодні – питання енергетичної безпеки України і Європи, це підтримка нашої позиції щодо того, що Північний потік-2 є не економічним, а політичним проектом, який матиме вплив на Європу і робитиме спроби дестабілізувати Європу», - сказав він і розповів про лист, підписаний спікерами парламентів країн Балтії, Польщі та Молдови, зазначивши, що для України дуже важлива позиція Великої Британії у цьому питанні.

Голова парламенту зосередив увагу на питанні підтримки політв’язнів, ув’язнених Путіним. Серед ув’язнених, за його словами, не лише воїни, а й наші режисери, артисти, активісти, журналісти, які на окупованих територіях мали чітку позицію щодо України.

Сторони обговорили ситуацію на сході України і в окупованому Криму. А.Парубій зазначив, що локальні атаки на українські позиції відбуваються регулярно по всій лінії фронту і гинуть українські воїни, українські мирні громадяни. «Понад 10 тис людей загинули з початку окупаційних військовий дій на Сході України», - уточнив він.

Лорд Фаулер назвав це дуже великою ціною і засудив такі дії.

Під час зустріч сторони торкнулися теми протистояння дезінформації та, зокрема, можливості проведення спільної міжпарламентської конференції країн, які «стоять щитом свободи». А.Парубій наголосив, що для України «євроінтеграція – це незалежність».

Лорд Ф.Фаулер зазначив, що «брекзіт», який підтримали британці, не означає, що Об’єднане Королівство пориває з Європою. Він вважає, що зв’язки Британії з європейськими країнами навіть посиляться.

А.Парубій зазначив, що Україні важливий досвід і традиції Великої Британії. «Ми зацікавлені у розвитку і зміцненні наших відносин», - наголосив він.

Голова Парламенту зауважив, що НАТО визначено ключовим елементом зовнішньої політики України. «Україна проводить масштабну реформу сектору безпеки і до 2020 року ми маємо підняти увесь сектор безпеки до стандартів НАТО. У зовнішній політиці вступ України до НАТО - питання номер один», - підкреслив А.Парубій.