Оксана Сироїд: «Досвід стосунків із Росією дає силу для співпраці України та Польщі»

Прес-служба Заступника Голови Верховної Ради України
13 червня 2018, 10:13

 

Цими днями у Варшаві відбувається Парламентська асамблея України та Республіки Польща. Депутати Верховної Ради та Сейму протягом двох днів обговорюють спільні дії для блокування будівництва «Північного потоку-2», можливості для розвитку співпраці України з ЄС та НАТО та співробітництво у сфері обміну молоддю. 

Як наголосила під час відкриття зустрічі віце-спікер парламенту Оксана Сироїд, від того, наскільки Україні та Польщі вдасться чи не вдасться працювати разом і бути успішними, залежатиме безпека всього європейського континенту. 

Йдеться, насамперед, про газопровід «Північний потік-2»: «Нещодавно були оприлюднені цифри, що окупність «Північного потоку» триватиме понад 50 років. І це є найбільшим доказом того, що Росія не має жодного економічного зиску в цьому проекті. Беззастережно, Росія, маючи надлишкові потужності для транспортування газу до Європи, буде тими потужностями зловживати і використовуватиме їх для того, щоб мати геополітичні зиски в цьому регіоні», - зауважила О.Сироїд.

За словами Заступника Голови Верховної Ради, новий газопровід - це зброя, яку Росія однозначно використає проти Європи, питання лише в тому, коли це станеться. Але окрім «Північного потоку» є ще дуже багато інших російських загроз, які є дуже близько і які треба розглядати дуже серйозно. 

«Зокрема, це щонайменше 100 тисяч російських військ, які є вздовж кордону з Україною та близько до кордонів Польщі та балтійських держав. Це формування ядерної бази в Криму. Проти кого це все буде використано? Очевидно, не лише проти України. І також потрібно спільно думати, як від цього захиститися», - наголосила віце-спікер.

На переконання Оксани Сироїд, за цих обставин Україна і Польща мають переваги, зважаючи на розуміння загрози від Росії. «Це дає силу і енергію нашій співпраці, яку, я вважаю, ми повинні використовувати набагато активніше. Але, з іншого боку, це також буде провокувати Росію втручатися і у наші внутрішні справи, і у наші двосторонні взаємини. Тому нам всім потрібна буде витримка, мудрість і багато спільної праці для пошуку рішень, які допоможуть нам стати сильнішими і протистояти викликам, які на нас чекають в найближчому майбутньому», - сказала вона.