У рамках Другої Міжпарламентської конференції "Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО" відбулася перша панель "Протистояння новим безпековим викликам" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 червня 2018, 12:28

 

Модератор панелі, Президент Європейського Парламенту у 2002-2004 рр. Пет Кокс, у вступному слові відзначив, що всі три держави - Молдова, Грузія і Україна - постраждали від російської агресії. «Є заморожені конфлікти, є локалізовані конфлікти. Якщо взяти мінський процес, то там є Донбас, анексія Криму. Отже, це питання, які відносяться до чорного мистецтва, до пропаганди, маніпуляції. Все це є, і це призводить до проблем з безпекою. Є спроби підірвати демократичний процес, його основи. Крім того, також виникають проблеми щодо масових переміщень, імміграції. Ми бачимо також проблеми екстремізму та радикалізації, які формують суспільство і також за межами суспільства.

Традиційні рамки між внутрішньою та зовнішньою безпекою вже стираються. І те, як на це дивилися раніше, сьогодні вже не підходить, тому що процес пішов далі. І це означає інші варіанти формування дипломатії, взаємин між країнами. Тому що стираються кордони і розмежування. І ми маємо вчитися один у одного», - зазначив Пет Кокс.

Перед учасниками панелі виступі Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

«Говорячи про безпеку у сьогоднішньому світі, ми говоримо про набагато ширший вимір, аніж безпека військова, ми говоримо набагато ширше, аніж ми звикли бачити за словом «безпека». Це насправді глобальне протистояння», - наголосив він. «Події сьогодні на сході України, і в Грузії, і в Молдові – це не є просто протистояння України і Росії, чи України, Грузії і Молдови проти російської агресії. Це є водорозділ між двома світами - світу демократії, гідності і свободи і світу авторитаризму і тоталітаризму, який сьогодні є в путінській Росії. І тому до питань безпеки ми можемо віднести будь-який крок на шляху перетворення наших країн на країни демократичні, на країни цивілізовані, на країни європейські», - відзначив А.Парубій.

Голова Верховної Ради України повідомив учасникам панелі про підписання ним Закону «Про Вищий антикорупційний суд», який він невідкладно направить Президенту України.

Він також зазначив, що одним з методів агресії Росії, одним з методів шантажу проти всього цивілізованого світу є будівництво газопроводу «Північний потік-2». Він висловив жаль з приводу того, що цього не розуміють європейські політики. «Але це добре розуміють наші держави, які відчули на собі енергетичний шантаж Росії. Ми чітко знаємо і усвідомлюємо, що це питання не економічне. «Північний потік-2» - проект не економічний, це виключно політичний агресивний проект Росії», - наголосив він.

Голова Верховної Ради у виступі відзначив, що найважливішим для України залишається питання військової безпеки.

У цьому зв’язку він повідомив, що наступного пленарного тижня на порядку денному Верховної Ради буде Закон «Про національну безпеку і оборони», який є дуже масштабним і системним. «Цей Закон має стати вагомим кроком до покращення обороноздатності нашої країни, до адаптації нашого сектору безпеки до стандартів НАТО. Це буде ще один дуже важливий крок на шляху побудови безпеки і сильних Збройних Сил України», - наголосив А.Парубій.

 

Під час першої панелі також виступили Голова Парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе, Голова Парламенту Республіки Молдова Андріан Канду, заступник Маршалка Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький, старший науковий співробітник Ініціативи "Майбутня Європа" та Центр стратегії та безпеки "Скаукрофт" Центру Євразії Майкл Карпентер та інші.