Ірина Геращенко: «Ми виступаємо за повний доступ місії МКЧХ до тимчасово окупованих територій України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 травня 2018, 19:00

 
 25 травня відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко із делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) на чолі із Віце-президентом МКЧХ Жилєм Карбоньє.

Ірина Геращенко висловила вдячність за масштабну програму допомоги, яку МКЧХ надає Україні для подолання наслідків триваючої російської агресії. Також під час зустрічі було обговорено активізацію співпраці і низку проектів, за якими зараз ведеться робота, зокрема, проект повної реконструкції зруйнованого бойовиками мосту в Станиці Луганській.

Перший віце-спікер також поінформувала Віце-президента МКЧХ Жиля Карбоньє про законотворчу роботу Верховної Ради в гуманітарній сфері, зокрема, про підготовку до другого читання закону про статус зниклих безвісти, для врегулювання правового статусу цих осіб та посилення правового захисту їх родичів. Вона висловила переконання, що проект Закону №5435 від 22.11.2016 «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», буде прийнято у червні. Також Перший заступник Голови Верховної Ради розповіла про роботу над законопроектом про гуманітарне розмінування.

Ірина Геращенко наголосила, що питання пошуку зниклих безвісти перебуває на порядку денному гуманітарної підгрупи ТКГ та повідомила, що українська сторона наполягає на створенні тристороннього формату пошуку зниклих безвісти за участі представників РФ і МКЧХ. Водночас, Ірина Геращенко підкреслила, що це питання нині заблоковане через позицію РФ.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко відзначила високий інтерес до подальшого поглиблення взаємодії з МКЧХ, зокрема з метою імплементації гуманітарних аспектів Мінських домовленостей. За її словами, залучення МКЧХ має важливе значення для сприяння звільненню заручників, пошуку зниклих безвісти, надання гуманітарної допомоги громадянам, які постраждали від збройної агресії. Особливої уваги на зустрічі було надано мандату місії МКЧХ, який розповсюджується на всю територію України, в тому числі й на тимчасово окуповані території.

Ірина Геращенко наголосила, що за чотири роки місія МКЧХ жодного разу не змогла відвідати заручників в тюрмах на окупованих територіях і це викликає глибоке занепокоєння українського суспільства й родичів заручників. Також під час зустрічі порушувалося питання доступу представників МКЧХ до українців і кримських татар, утримуваних в тюрмах РФ.

Своєю чергою, Віце-президент МКЧХ Жиль Карбоньє подякував українській владі за конструктивну співпрацю і відкритість.

У зустрічі також взяли участь: Глава делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліман, заступник Глави делегації МКЧХ в України Роже Баптіст Руффі, радник Президента України Руслан Демченко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, заступник Міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, керівник об’єднаного центру СБУ і пошуку та звільнення заручників Юрій Кочанов, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Сергій Загородній та радник Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка Василь Шевченко.