Комітет рекомендує повернути на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 травня 2018, 10:30

 Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013 - 2017 роки", № 7221.

Законопроектом передбачено продовжити строк реалізації Програми на 2018-2022 роки, актуалізації змісту та вартості її завдань і заходів, а також уточнити перелік міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які залучатимуться до виконання заходів Програми.

Фінансування заходів Програми протягом 2018 - 2022 років здійснюватиметься з державного та місцевих бюджетів у межах видатків, передбачених центральним та місцевим органам виконавчої влади на відповідний рік. Обсяг фінансування повинен уточнюватися щороку під час складання проектів Державного бюджету України та місцевих бюджетів на відповідний рік.

Орієнтовний обсяг фінансування завдань і заходів Програми на визначені роки становить 19708,964 млн. гривень, з них за рахунок державного бюджету – 18736,424 млн. гривень, місцевих бюджетів – 972,540 млн. гривень.

У 2018 р. на виконання завдань і заходів Програми передбачається виділити з державного бюджету 4404,961 млн. гривень, у тому числі для ДСНС 3 437,165 млн гривень, та 98,025 млн гривень з місцевих бюджетів.

Слід зазначити, що Законом України про Державний бюджет України на 2018 рік ДСНС передбачено на прикладні наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері цивільного захисту та пожежної безпеки, підготовку наукових кадрів 36 054,7 тис. гривень. Таким чином, кошти на виконання завдань і заходів Програми у державному бюджеті на 2018 рік не передбачені.

Враховуючи те, що додаток 2 до Програми містить невідповідності у розподілі видатків з державного та місцевих бюджетів на виконання заходів Програми та відсутній заключний звіт про результати виконання Програми Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013 - 2017 роки", внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.