Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 травня 2018, 18:10

 

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

У першому читанні парламентарії розглянули два законопроекти про внесення змін до Закону України "Про житловий фонд соціального призначення" за №№7304 і 7304-1.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про житловий фонд соціального призначення".

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення», якими уточнити вимоги соціального житла, яке, крім інших вимог, встановлених у частині четвертій статті 3 Закону, повинно відповідати «будівельним нормам, стандартам і правилам стосовно доступності маломобільних груп населення».

Проектом також пропонується передбачити, що внутрішньо переміщені особи з інвалідністю та члени їх сімей користуються правом взяття їх на соціальний квартирний облік, якщо вони не мають житла на підконтрольній українській владі території, або їх житло зруйноване чи стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції. При цьому вказано, що під час визначення середньомісячного сукупного доходу не враховується вартість майнових прав чи прав власності внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю та членів їх сімей на нерухоме майно, що розміщене на тимчасово окупованій території, в населених пунктах, які розташовані на лінії зіткнення або на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, а також на майно, яке зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції.

Проектом також пропонується передбачити, що діти з інвалідністю та особи з інвалідністю I і II, які взяті на облік внутрішньо переміщених осіб, мають право першочергового отримання квартир або садибних (одноквартирних) жилих будинків із житлового фонду соціального призначення.

Проект Закону зареєстровано за №7304.

 

За результатами голосування відхилено проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення транзитних процедур у відповідність з Конвенцією про єдиний режим транзиту та Конвенцією про спрощення формальностей у торгівлі товарами №5627.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів".

Законопроектом пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до законів України «Про молоко та молочні продукти» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» зміни, якими встановлюється адміністративна відповідальність за виробництво, введення в обіг або реалізацію «харчових продуктів з вмістом пальмової олії» та забороняється використання пальмової олії у виробництві традиційних молочних продуктів та інших харчових продуктах, вироблених в Україні.

Проект Закону зареєстровано за №3871.


Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми".

Законопроектом пропонується віднести до кола застрахованих осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за яких сплачується єдиний внесок, також одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за дитиною, хворою на важке перинатальне ураження нервової системи, важку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, важкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, або дитиною, яка отримала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги.

При цьому, зазначений період догляду зараховуватиметься до страхового стажу, що дає право на пенсійне забезпечення, а також до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку.

Відповідні зміни пропонується внести до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», «Про відпустки».

Законом також передбачається внести зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», відповідно до яких запроваджується новий вид державної допомоги на дітей із вищезазначеними захворюваннями, розладами тощо, у розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, незалежно від одержання інших видів державної допомоги, передбачених цим Законом.

Проект Закону зареєстровано за №8294.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України".

Законопроектом пропонується скасувати оподаткування податком на доходи фізичних осіб аліментів, що виплачуються платнику податку нерезидентом.

Проектом також пропонується розширити перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки платника податків, за рахунок включення до них суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, а також суму коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття такої освіти членами його сім’ї першого ступеня споріднення, яка не перевищує (у розрахунку на календарний рік) 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Відповідні зміни пропонується внести до Податкового кодексу України.

Законопроект прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань податкової та митної політики.

Проект Закону зареєстровано за №8295.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання".

Законопроектом пропонується вдосконалити механізм забезпечення конституційного права дітей на достатній життєвий рівень та покращення матеріального забезпечення дітей у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей вирішується судом.

Проектом передбачається удосконалити та узгодити між собою положення Законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Про нотаріат», «Про виконавче провадження», «Про дорожній рух» з метою недопущення відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників, зокрема, за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці.

Змінами до Сімейного кодексу України встановлюється, зокрема, можливість того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю чи тяжко хвора дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою її лікування, навчання, а також відпочинку за наявності заборгованості другого з батьків зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці. При цьому відповідна згода другого з батьків не потребуватиметься у разі виїзду дитини за межі України разом з тим із батьків, з ким вона проживає за рішенням суду, на строк до одного місяця.

Законопроектом також пропонується посилити відповідальність за несплату аліментів та збільшити строк звернення і період за який може бути стягнуто аліменти.

Проектом пропонується зменшення сукупного розміру заборгованості за несплату аліментів до трьох місяців для призначення суспільно корисних робіт. У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин (зміни до статті 1831 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Законопроектом також запроваджується необхідність подання заяви про відсутність заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини понад 6 місяців для осіб, які матимуть намір входити до складу Кабінету Міністрів України, займати посади державної служби категорії «А та Б», заступників міністра, а також реєструватися кандидатами у народні депутати і депутати місцевих рад (зміни до Законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про вибори народних депутатів України», «Про місцеві вибори»).

Проект Закону зареєстровано за №8296.

 

Головуючий закрив вечірнє засідання.