Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 квітня 2018, 18:07

 

На початку засідання головуючий надав слово голові Радикальної партії Олегу Ляшку, який виступив від фракцій Радикальної партії і «Самопоміч».

О.Ляшко нагадав, що на ранковому засіданні фракція Радикальної партії вимагала поставити на розгляд законопроекти про соціальний захист чорнобильців, але ці законопроекти за винятком одного так і не були розглянуті.

За словами О.Ляшка, фракція Радикальної партії наполягає поставити на розгляд законопроект №4442 та інші законопроекти про соціальний захист чорнобильців. О.Ляшко заявив: якщо цього не буде зроблено представники фракції Радикальної партії блокуватимуть трибуну для виступів до того часу, поки ці законопроекти не будуть розглянуті.

Народні депутати розглядають питання екологічної політики.

У першому читанні вони розглянули проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему №6624.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему".

Проектом пропонується внести зміни до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, яка затверджена відповідним Законом України від 15 січня 2009 року.

Документом, зокрема, пропонується уточнити кінцевий термін здійснення першочергових заходів на етапі припинення експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (замість «до 2012 року» - «до 2020 року»).

Згідно з проектом, метою програми визнається забезпечення реалізації державної політики щодо «поводження з відпрацьованим ядерним паливом реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС», для чого необхідно забезпечити будівництво та безпечну експлуатацію «сховища сухого типу для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС (СВЯП-2)», а також забезпечення охорони від пожеж «об’єктів Чорнобильської АЕС на всіх етапах діяльності із зняття з експлуатації». Проектом також пропонується встановити, що сума фінансування робіт відповідно до Програми «орієнтовно становить 6637,33 млн. гривень» (у чинній редакції відповідного положення - 3535,90 млн. гривень).

Додаток до Програми передбачається викласти у новій редакції як Заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему на період до 2020 року.

Проект Закону зареєстровано за №6624.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний  захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС)".

Законопроектом пропонується встановити, що "особам, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і віднесеним до категорії 4 та щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи категорії І".

Відповідні зміни пропонується внести до пункту 1 частини першої статті 14 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Проект Закону зареєстровано за №6656.

 

За результатами розгляду 229 голосами на доопрацювання направлено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) №6598.

Головуючий закрив вечірнє засідання.