Делегація Апарату Верховної Ради України вивчає досвід Швеції в частині урядування та парламентських процедур

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 квітня 2018, 12:15

 
Делегація Верховної Ради України у складі посадових осіб Апарату Парламенту та Секретаріату Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відвідує з ознайомчим робочим візитом м. Стокгольм (Королівство Швеція).

Метою поїздки, яку організовано Шведською асоціацією місцевих влад та регіонів (SALAR) та українсько-шведським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» SKL International, є ознайомлення з системою врядування та парламентськими процедурами країни-члена ЄС - Швеції.

Шведська асоціація місцевих влад та регіонів (SALAR) та підвідомча їй організація SKL International з 2014 року надають підтримку впровадженню реформи децентралізації влади в Україні. Слід зазначити, що діяльність SKL International в Україні фінансується Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida) в рамках поточної стратегії підтримки реформ в Україні (2014-2020). Як зауважили під час зустрічей з делегацією українського Парламенту керівник українсько-шведського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» SKL International Ерік Факсгаард та експерт Шведської асоціації місцевих влад та регіонів Магнус Лільєстрьом, наразі увагу зосереджено наданню підтримки з питань секторальної децентралізації, а саме, освіти та фінансової децентралізації. Окремий акцент зроблено на розбудові інституційної спроможності Асоціації об’єднаних територіальних громад та сприянні діяльності Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Під час відвідин Риксдагу (Парламенту) заступник Генерального секретаря Клаус Мортенссон ознайомив членів української делегації з діяльністю Секретаріату (адміністрації) Парламенту Швеції, а старший радник Анна-Луїза Монссон розповіла про роботу парламентських комітетів. Відбулися зустрічі з керівництвом Дослідницької служби та з представниками парламентської групи українсько-шведської дружби на чолі з її головою Крістер Хаммарберг. Для делегації Верховної Ради України було проведено оглядову екскурсію будинком Риксдагу.

Під час зустрічей члени української делегації не лише мали змогу ознайомитися з особливостями парламентських процедур, а й отримали можливість провести дискусії щодо подальшого просування реформ в Україні. З представниками секретаріату Соціал-демократичної партії було обговорено роль партійних груп та їх секретаріатів, а з керівником Департаменту кадрів – тему кадрової політики та умов праці співробітників Парламенту. Окрім того, представники українського Парламенту побували на дебатах у Парламенті Швеції.

У ході візиту членам делегації Верховної Ради України було надано загальний огляд діяльності Парламенту Швеції з виконання його представницьких, законодавчих та наглядових функцій. При цьому під час зустрічей розглядалися специфічні питання законодавчого процесу, побудови діалогу, громадської довіри, прозорості, підзвітності та етики. Особливу увагу було приділено питанням відносин Парламенту з установами місцевого та регіонального рівнів, а також розглянуто практики та процедури комунікації між Урядом, Парламентом та місцевою владою.