Ірина Геращенко: Ухвалення Парламентом закону «Про національну безпеку України» наблизить Україну до стандартів НАТО в безпековому секторі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
20 березня 2018, 14:15

 

19 березня 2018 року за ініціативи Голови Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО Ірини Фріз відбулась зустріч народних депутатів України із представниками штаб-квартири НАТО.

В ході зустрічі народні депутати України ознайомилися з проведеною на сьогоднішній день роботою цільового трастового фонду НАТО-UKR С4, обговорили актуальні питання імплементації стандартів НАТО C2 (управління і контроль), C4ISR (управління, контроль, зв'язок, ІТ, розвідка, спостереження, інструментальна розвідка), JISR (об’єднане розвідувальне спостереження та розвідка) у сфері безпеки та оборони України.

Після ознайомлення із презентаціями представників штаб-квартири НАТО, народні депутати України мали можливість розглянути та конкретизувати перелік подальших заходів щодо України з розвитку спроможностей та підтримки з боку трастового фонду С4. Окрім того, народні депутати України обговорили проблемні питання реформування сектору безпеки і оборони України. 

Так, за словами Голови Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО І.Фріз, однією з узагальнюючих проблем для подальшого переходу на C2/C4ISR українського сектору безпеки і оборони є відсутність чіткої міжвідомчої координації та обмежений обмін інформацією.

«Сьогодні потрібно створити об'єднану проектну команду Україна-НАТО для розробки української концепції операцій C4ISR, поліпшення управління інформацією та розвідданими під час ухвалення рішень як на оперативному, так і на тактичному рівнях», - зауважила Ірина Фріз.

Задля підвищення ефективності дій цієї об'єднаної команди, формування якої знаходиться на завершальному етапі, І. Фріз запропонувала залучити представників депутатського корпусу до її роботи та обміну інформацією про поетапні кроки з написання концепції операцій внутрішнього українського C4ISR. Також І.Фріз відзначила, що централізоване управління інституціями у сфері безпеки та оборони України суттєво обмежує процеси розбудови оновлених структур у цій сфері.

Народні депутати України відзначили важливість активізації діалогу Україна-НАТО та повідомили що Україна залишається відданою взятим зобов’язанням у сфері євроатлантичної інтеграції і поступово впроваджує законодавчі ініціативи, спрямовані на імплементацію стандартів Північноатлантичного Альянсу.  

 «Ухвалення Парламентом закону «Про національну безпеку України» наблизить Україну до стандартів НАТО в безпековому секторі», -  зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко за результатами зустрічі із представниками штаб-квартири НАТО.

Своєю чергою, представники штаб-квартири НАТО відзначили високий інтелектуальний потенціал українських військовослужбовців та запевнили, що  

Альянс готовий й надалі надавати Україні не лише матеріально-технічну допомогу, але й консультативно-дорадчу, задля подальшої імплементації стандартів НАТО.

У зустрічі також взяли участь народні депутати України: О. Сироїд, Я. Маркевич, Д. Тимчук, Т. Пастух, О. Юринець, Т.Чорновол та інші.